Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Davorin Jenko 1835 - 1914"

Otvorena izložba "Davorin Jenko 1835 - 1914"
Foto: Srna | Otvorena izložba "Davorin Jenko 1835 - 1914"

U Banjaluci je povodom 99 godina od oslobođenja ovog grada u Prvom svjetskom ratu otvorena izložba o Davorinu Jenku, poznatom srpskom i slovenačkom kompozitoru i dirigentu.

Izložbu "Davorin Jenko 1835-1914" otvorio je konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić koji je istakao da je ovaj umjetnik komponovao himnu Srbije "Bože pravde".

"Reč je o maloj izložbi od 10 panoa. U ime Srbije i srpskog naroda zahvaljujem čoveku koji nas je zadužio ovom prelepom pesmom", rekao je Nikolić.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić naveo je da izložba svjedoči o pedagoškom i muzičkom radu slovenačkog i srpskog kompozitora, koji je i autor kompozicije "Naprej, zastave slave" - do devedesetih godina prošlog vijeka himne Slovenije.

Stojnić je istakao da je izložba dio međunarodne saradnje Arhiva Republike Srpske sa Arhivom Slovenije i Arhivom Srbije, te da je Arhiv Srpske domaćin izložbe i njen suorganizator.

"Arhiv Republike Srpske ovom izložbom najavljuje sljedeći veliki jubilej - 100 godina od oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu i jednu veliku izložbu - `Banjaluka 1918`", naglasio je Stojnić.

Direktor Arhiva Slovenije Bojan Cvelfar kaže da je izložba povodom 100 godina od smrti Jenka bila postavljena i u LJubljani, Beogradu i Užicu.

"Jenko je osoba koja je živjela i radila za Slovence i Srbe, što pokazuje prijateljstvo između nacija. Na ovaj način možemo da pokažemo da smo u neko doba zajedno radili za zajedničke stvari", rekao je Cvelfar novinarima.

On je naveo da je Jenko svoje najbolje godine proživio u Beogradu i Pančevu, ali da je na početku rada komponovao u Sloveniji.

Prije otvaranja izložbe, Muški kamerni ansambl "Istočnik" izveo je himnu Srbije "Bože pravde", koja je od 1992. do 2007. godine bila i prva himna Republike Srpske.

Davorin Jenko rođen je 9. novembra 1835. godine u Dvorju kod Kranja kao Martin Jenko. Bio je vođa hora, dirigent, muzički pedagog, a gotovo pola vijeka i kompozitor. NJegov doprinos razvoju slovenačkog i srpskog muzičkog života bio je izuzetan.

Za pozorište i različita pjevačka društva komponovao je više od 200 pjesama, kreirao je muziku za 31 dramsku igru, pet uvertira i dvije opere.

Ostao je upamćen kao autor slovenačke himne "Naprej, zastava slave", koja se prvi put izvedena 10. oktobra 1860. na slavenskoj besjedi u Beču.

Po dolasku u Srbiju, Jenko je 1872. godine za komad Jovana Đorđevića "Markova sablja" napisao muziku, u okviru koje je završna numera bila "Bože pravde".

Numera je odmah stekla veliku popularnost i ubrzo postala srpska nacionalna himna.

Jenko je umro 25. novembra 1914. godine u Ljubljani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije