Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Ikona u kontekstu 21. vijeka"

Otvorena izložba "Ikona u kontekstu 21. vijeka"
Otvorena izložba "Ikona u kontekstu 21. vijeka"

TREBINJE - U sklopu trećeg po redu skupa "Teologija u javnoj sferi", u trebinjskom Muzeju Hercegovine je otvorena izložba "Ikona u kontekstu 21. vijeka", na kojoj su posjetioci mogli pogledati preko 50 ikona čiji su autori studenti, diplomci i profesori Vikoske škole Akademije Srpske pravoslavne crkve za umjetnost i konzervaciju u Beogradu.

Dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo je, otvarajući izložbu, objasnio da su u pitanju radovi kojima ikonopisci istupaju iz anonimnosti i postaju "punopravnim sudionikom Boga i čovjeka koji se naziva ikonom".

"Današnji ikonopisac je, zapravo, čovjek koji stoji pred tajnom Boga, čovjeka i bogočovjeka, ali takođe stoji i pred jednim svijetom koji je mnogo drugačiji od svijeta ikonopisca iz 14. vijeka", kazao je Đogo, ukazujući na činjenicu da je u starim vremenima ikonopisac stvarao svijet, a današnji mora svojom doživljenom stvarnošću od ikone načiniti prvotni događaj.

Docent na Visokoj školi Akademije Srpske pravoslavne crkve za umjetnost i konzervaciju Biljana Jovanović, koja je i jedan od autora izložbe, objasnila je da upravo ova instuticja rasadnik savremenog ikonopisa i ikonopisaca koji odstupaju od dosadašnje prakse u pristupu ikoni i okreću se onom stvaralačkom.

"Savremeni ikonopisac, po ugledu na svoje prethodnike, koristi se svim raspoloživim tehnikama, tako da ovde imamo slikarske tehnike upotrebljavane od ranohrišćanskog perioda, pa sve do onih najsavremenijih", kazala je Jovanovićeva.

Milica Kotur, pomoćnik ministra kulture i prosvjete RS, govoreći o ikoni, podsjetila je da ona nije samo slika, već je duboko prožeta teološkim simbolizmom.

Izložba "Ikona u kontekstu 21. vijeka" je autorski projekat 17 umjetnika Vikoske škole Akademije Srpske pravoslavne crkve za umjetnost i konzervaciju u Beogradu, a ikone su rađene u različitim tehnikama, od zagrijanog voska i pigmenata na dasci, kako se radilo u početku nastajanja ikone, do digitalnih printova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije