Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Petar Lubarda 1907-1974-2017"

Otvorena izložba "Petar Lubarda 1907-1974-2017"
Foto: N.N. | Otvorena izložba "Petar Lubarda 1907-1974-2017"

BANJALUKA - Izložba "Petar Lubarda 1907 - 1974 - 2017", povodom 110 godina od rođenja jednog od najvećih srpskih slikara 20. vijeka, otvorena večeras je pred brojnom publikom u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Autorke izložbe su Milena Kvas, kustoskinja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada, i Dina Pavić, kustoskinja Kuće legata iz Beograda, a ista je realizovana u saradnji ove dvije institucije i MSU RS.

Nakon gostovanja izložbe u Podgorici, Novom Sadu, Beogradu i Višegradu, ukupno 26 Lubardinih slika u Banjaluci su postavile kustoskinje Žana Vukičević i Dina Pavić.

Ovim slikama u banjalučkoj postavci pridruženo je i 27. djelo Petra Lubarde "Stara maslina", koje je čuvano u Banjaluci. Upravo to djelo u velikoj akciji solidarnosti, godinu i po dana nakon katastrofalnog zemljotresa 1969. koji je zahvatio grad na Vrbasu, poklonjeno je tadašnoj banjalučkoj Umjetničkoj galeriji, osnovanoj početkom 1971. godine, a kasnije preimenovanoj u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.

Prema riječima Sarite Vujković, direktorice ove ustanove, Lubardin jubilej, zajedno sa godišnjicom njegove smrti (13. februar 1974.) na neobičan način poklopili su se sa godišnjicom osnivanja Muzeja, jer februar je mjesec kada MSU RS započinje izložbenu sezonu.

"Riječ je o retrospektivnoj izložbi koja je u svom karakteru objedinila sve razvojne faze Petra Lubarde s ciljem da se prisjetimo 110 godina rođenja umjetnika velikog opusa, za kojeg s pravom možemo da kažemo da je najznačajniji opus u slikarstvu druge polovine 20. vijeka na našim prostorima", kazala je Vujkovićeva prilikom otvaranja izložbe, zahvalivši predstavnicima Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata na odličnoj saradnji.

Prisutnima se u kratkom govoru obratio i Filip Brusić Reno, direktor Kuće legata. Objasnio je da je ova kuća osnovana od strane Skupštine grada Beograda 2004. godine sa zadatkom da se stara o legatima koji su gradu Beogradu ostavili njegovi istaknuti žitelji i umjetnici. Ova kuća, obrazložio je Brusić, trenutno se stara o 11 legata i, naravno, jedan od njih je i legat Petra Lubarde.

"Izložba ima retrospektivni karakter zato što je najstarija slika iz 1928, a najmlađa iz 1971. godine. Kao što i sam naziv ove izložbe sugeriše, 2017. godine ovom izložbom obeležili smo 110 godina od rođenja jednog od naših najvećih slikara, a, evo, ovo obeležavanje je prešlo i u 2018. godinu na našu, a nadam se i vašu radost", kazao je Brusić, izrazivši nadu da će poklonici umjetnosti u Banjaluci u naredna dva mjeseca istinski uživati u umjetnosti Petra Lubarde.

Ovom prilikom važno je naglasiti da je banjalučka publika privilegovana jer je trenutno u prilici da obiđe izložbe dva velika imena. Radi se o izložbi Sretena Stojanovića u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, koja je otvorena do 8. marta, i Petra Lubarde, koja će u MSU RS biti otvorena do 13. aprila.

Podsjećamo, izložbe i Stojanovića i Lubarde su prvi put u Banjaluci, a riječ je o dva imena koja dotiču same vrhove srpskog vajarstva, odnosno slikarstva 20. vijeka.

Jedna od autorki izložbe "Petar Lubarda 1907 - 1974 - 2017", kustoskinja Milena Kvas, zbog svega rečenog poručila je da ima profesionalnu sreću da nacionalna djela istorije umjetnosti gostuju u regionu, posebno kada je riječ o takvom umjetniku kakav je Lubarda, čija umjetnost obuhvata i nacionalni karakter i međunarodni značaj.

"Izložbu je do sada videlo preko 12.000 posetilaca i ja se nadam da će i u vašem gradu ova izložba izazvati veliko interesovanje", poručila je ona.

Izložbu je svečano otvorio Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, kazavši da je ista, između ostalog, i znak dobre saradnje Ministarstva na čijem je čelu sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije, Sekretarijatom za kulture Vojvodine, te vladama s obje strane Drine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije