Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Pisac, diplomata i nobelovac"

Otvorena izložba "Pisac, diplomata i nobelovac"
Foto: Srna | Otvorena izložba "Pisac, diplomata i nobelovac"

HERCEG NOVI - U kući Ive Andrića na Toploj danas je otvorena izložba "Pisac, diplomata i nobelovac" u okviru manifestacije "Dani nobelovca u Herceg Novom", koja se održava povodom 50 godina od kako je Andrić posljednji put boravio u ovom gradu.

Izložbu je otvorio konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović koji je istakao da se obnovom Andrićeve kuće ispisuje nova stranica u kulturnim dešavanjima Herceg Novog.

Dojčinović je podsjetio na diplomatsku Andrićevu karijeru koja je počela 1920. i trajala je do 1940. godine, te da je u tom periodu službovao u osam evropskih država i deset gradova, te stekao visok ugled u diplomatiji.

On je napomenuo da srpska istoriografija nije ostavila mnogo pisanih svjedočanstava o briljantnoj diplomatskoj karijeri velikog književnika, te da vjeruje da će aktivnosti, koje će se odvijati u Andrićevoj kući, napraviti dodatni korak u pravcu uklanjanja nepoznanica o Andriću kao diplomati.

Posjetioci izložbe "Pisac, diplomata i nobelovac" mogu da vide autentičnu Nobelovu nagradu za književnost i medalju, koju je pisac dobio 1961. godine.

Direktor Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac ispričala je da je vrijeme koje je Andrić proveo sa suprugom Milicom u Herceg Novom, u domu koji su sagradili na Toploj, bio njegov najljepši period života.

Ona je navela da na izložbi koja je otvorena nema puno eksponata, ali da je riječ o ekskluzivnim predmetima koji su najvredniji u Muzeju Ive Andrića u Beogradu.

Prema njenim riječima, to je njegova svečana diplomatska uniforma, koju je nosio u svečanim prilikama, a sastoji se od mača optočenog draguljima i kape sa bijelim nojevim perjem.

"Ta kapa je znak najviše hijerarhije u diplomatiji Kraljevine Jugoslavije, svi drugi su imali kape sa crnim nojevim perjem", rekla je Korićanac, te dodala da posjetioci mogu da vide i predmete koji su sačuvani u kući iz vremena kada su Andrić i Milica tu živjeli.

Na izložbi su govorili rukovodilac ekspertskog tima za revitalizaciju Adrićeve kuće Vladimir Roganović i sekretar za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije