Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Srpski ikonopis"

Otvorena izložba "Srpski ikonopis"
Otvorena izložba "Srpski ikonopis"

BANJALUKA - Srpski ikonopis od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira s područja Bosne i Hercegovine, naziv je izložbe tri koautora: Ljiljane Ševo, istoričarke umjetnosti, Milivoja Unkovića, akademika, i Dragana Davidovića, direktora Republičkog sekretarijata za vjere, koja je otvorena u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANU RS) u nedjelju uveče. Na izložbi su predstavljene 43 ikone ili, saopšteno je iz ANU RS, 43 remekdjela od neprocjenjive vrijednosti, koja su dokaz kako duhovne, tako i kulturne baštine srpskog naroda na ovim prostorima.

"Ta baština su i ikone grčkih, kritskih, ruskih, primorskih i venecijanskih majstora, umjetnička djela rađena u metalu, drvetu, tekstilu, a tu je i nezaobilazni fond starih i rijetkih rukopisnih i štampanih knjiga", stoji u opisu izložbe koju je ANU RS realizovao u saradnji s Muzejom Srpske pravoslavne crkve iz Beograda, Muzejom Republike Srpske i Republičkim sekreterijatom za vjere RS.

"Postavka obuhvata ikone i carske dveri iz manastira Žitomislić, Dobrun i Lomnica, te ikone iz crkava i manastira u Foči, Čajniču, Visokom, Livnu, Sarajevu, Busovači, Trebinju, Gomionici i crkve brvnare iz sela Blaško", kazala je Ljiljana Ševo. Ona je naglasila da su od nekoliko stotina izuzetno vrijednih ikona s prostora cijele BiH na izložbi prikazane ikone koje imaju srpskoslavenske natpise, a to indukuje da su autori prikazanih ikona bili srpski slikari.  Zograf Longin, Georgije Mitrofanović, Andreja Raičević, Stanoje Popović i mnogi drugi, dodala je Ševo, stvorili su kompleksnu stilsku sliku srpskog ikonopisa od 16. do 18.  vijeka, koja je u početku pomenutog perioda bila vezana za vizantijsku vizuelnu kulturu, da bi preko takozvanog kritskog slikarstva na kraju dobila i izvjesne barokne elemente.

Izložba će biti otvorena do 8. marta, a istu prati i luksuzni katalog na srpskom, engleskom i ruskom jeziku, koji ima 84 stranice i fotografije svih izloženih ikona. Planirano je da ikone budu postavljene i u Trebinju i Bijeljini, a Pedagoški zavod Srpske bi trebalo da uputi dopis školama da, u okviru svojih programa, organizovano posjete ovu izložbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije