Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba arhivskih dokumenata o patrijarhu srpskom Varnavi

Otvorena izložba arhivskih dokumenata o patrijarhu srpskom Varnavi
Foto: N.N. | Otvorena izložba arhivskih dokumenata o patrijarhu srpskom Varnavi

Izložba arhivskih dokumenata "Varnava, patrijarh srpski (1930-1937): pastir, graditelj, revnitelj i ispovjednik" otvorena je večeras u Banskom dvoru u Banjaluci, povodom obilježavanja Spasovdana, krsne slave grada Banjaluka.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je na otvaranju izložbe da je ona posvećena Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Varnavi, povodom 85 godina od njegovog boravka u Banjaluci.

On je napomenuo da je patrijarh Varnava jedna od značajnijih ličnosti, odnosno drugi patrijarh obnovljene Pećke patrijaršije, koji je ostavio značajan trag.

"Patrijarh Varnava uticao je na donošenje Ustava Srpske pravoslavne crkve (SPC), a za sedam godina, koliko je bio na čelu srpske Patrijaršije, obnovljeno je više od 250 hramova", naveo je Radojičić.

On je dodao da na njegov boravak u Banjaluci podsjećaju brojni hramovi koji su obnovljeni u to vrijeme.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić istakao je da izložba svjedoči o značaju ličnosti patrijarha Varnave.

"Izložba, koju su pripremili Arhiv Republike Srpske i arhiv Srpske pravoslavne crkve, sadrži 26 panoa i biće otvorena naredna dva mjeseca u Kulturnom centru Banski dvor", rekao je Stojnić.

On je istakao značaj ove izložbe, koja je i prilika da se Banjalučani upoznaju o kulturnom blagu, naročito za one najmlađe.

Direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve Radovan Pilipović rekao je da ova izložba, osim faktografskog i dokumentarnog svjedočanstva o radu patrijarha Varnave, predstavlja i dobru saradnju dva arhiva.

"U vremenu kada se treba boriti za dokumenta koja govore o jedinstvu i identitetu našeg naroda, izložba o ovakvom patrijarhu može samo da bude korak više ka razvoju arhivske djelatnosti", istakao je Pilipović.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić, direktor Republičkog sekreterijata za vjere Dragan Davidović, generalni kozul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić te brojni građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije