Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba fočanske Amerikanke

Otvorena izložba fočanske Amerikanke
Foto: N.N. | Otvorena izložba fočanske Amerikanke

FOČA - U fočanskom Muzeju Stare Hercegovine otvorena je izložba neobičnih radova koji su mješavina slika, crteža i ručne štampe dvadesetrogodišnje Elizabet Hjuz Jovanović, umjetnice iz SAD, koja živi i stvara u Foči.

Mlada Amerikanka, rodom iz Bostona u državi Masačusets, studirala je dvodimenzionalnu umjetnost u Pensilvaniji, a u Foču je došla sa svojim suprugom Vjekoslavom Jovanovićem, profesorom Bogoslovije, Višegrađaninom koji je u NJujorku magistrirao teologiju.

Izložbu u Foči nazvala je "Priče iz duše", jer svojim djelima istražuje načine na koji se misli i emocije mogu vizuelno izraziti.

"Inspiraciju crpim najviše iz narodne umjetnosti Rusije, Ukrajine, Srbije, Turske. Moji radovi su kolaž raznoraznih misli, a pravac kome pripadaju mogao bi se nazvati nadrealističkim pristupom narodnoj umjetnosti", rekla je Elizabet Hjuz Jovanović na sinoćnjem otvaranju izložbe.

Ona je dodala da inspiraciju nalazi i u narodnoj umjetnosti u Srpskoj i u BiH.

"Dosta vremena provodim u etnografskim muzejima proučavajući drvenu rezbariju, ukrase i šare na tekstilu koji nose dosta emocija. Kao Amerikanka imam drugačiji pogled na ovdašnji život i upravo odatle dolazi dosta inspiracije", navodi Jovanovićeva.

Za život u BiH odlučila se zbog ljubavi prema suprugu, a želja joj je, ističe, da zajednici u kojoj živi donese nešto što ta zajednica možda ne bi mogla da ima.

"Za srpski narod mogu reći da je veoma gostoljubiv. Kada sam tek došla, ljudi su me dočekali otvoreno, ne kao stranca, već su me prihvatili kao svog", kaće Jovanovićeva.

Direktor Muzeja Stare Hercegovine Snježana Kunarac kaže da ljubitelji umjetnosti u Foči imaju priliku da vide jedan novi i neobičan umjetnički izraz.

"Tehnika i način izrade djela se bitno razlikuje od svega onoga što smo imali priliku do sada vidjeti na izložbama u galeriji našeg muzeja, tako da mi je izuzetno drago da na neki način zadovoljavamo različite ukuse ljubitelja likovne umjetnosti", navela je Kunarčeva.

Izložba, koja je prodajnog karaktera, posjeticoima Muzeja biće dostupna do 13. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije