Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba fotografija i plakata "Kustendorfa"

Otvorena izložba fotografija i plakata "Kustendorfa"
Otvorena izložba fotografija i plakata "Kustendorfa"

MOKRA GORA - Reditelj Emir Kusturica otvorio je danas u galeriji “Kapor” izložbu fotografija i plakata sa prethodnih devet izdanja Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

On je istakao da je Mećavnik postojao vremenom jedna vrsta “kulturne Nojeve barke”.

“U svijetu u kome diktat nalaže da mu kultura ne treba, u svijetu u kome je Endi Vorhol bolji od Mikelanđela, mi smo se skupljali svake godine i na ovom terenu ostvarivali svoje umjetničke snove”, istakao je Kusturica.

On je rekao da se na plakatima može primjetiti “ukus koji nije ukus plakata trećeg svijeta kome pripadamo”.

“Trećem svijetu vulgarnost je karakteristika, a nikako finoća. Zato mislim da su ovi plakati najbolji izraz protoka vremena i najbolji pokazatelj kakav smo mi estetski odnos imali prema prošlosti”, kazao je Kusturica.

Osnivač i direktor festivala na Mećavniku konstatovao je da izložene fotografije ”impresivno ustanovljavaju redoslijed u kome su razni ljudi potpuno različitih estetskih pravaca dolazili i ostavljali trag”.

On je rekao i da kada gleda izložbu, malo ga hvata jeza jer uviđa koliko će brzo proći narednih deset godina.

Kusturica je kazao da Onore de Balzak ima priču o čovjeku koji je gledao fotografije iz prošlosti i kada je došao do poslednje, ubio se.

“Sjećanje može odvesti čoveka u pakao i haos, ali pošto su ljudi, koji su dolazili na Kustendorf i koji su prikazani na fotografijama, predstavljali život, mislim da ne postoji opasnost da se Balzakova priča ponovi”, ocijenio je slavni reditelj.

U Drvengradu je u toku deseto izdanje “Kustendorfa”, a danas će srpsku premijeru imati Kusturičin novi film “Na mliječnom putu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije