Vizuelna umjetnost

Otvorena klupska izložba Foto-kino kluba Trebinje

Otvorena klupska izložba Foto-kino kluba Trebinje
Foto: Ilustracija | Otvorena klupska izložba Foto-kino kluba Trebinje

TREBINJE - Jedanaesta klupska izložba fotografija Foto-kino kluba Trebinje otvorena je u srijedu veče prvi put na otvorenom - u Dučićevoj ulici u Trebinju.

Među 60 crno-bijelih i kolor fotografija, koje je odabrao majstor fotografije iz Foto-saveza BiH Mirsad Mujanović, koje je na slobodnu temu radilo 17 fotografa, članova ovog trebinjskog kluba, u kategoriji kolor fotografije prvo mjesto osvojio je Ninoslav Ilić za fotografiju "Pogledi", dok je za crno-bijelu fotografiju najboljom proglašena "Dvoje pod drvetom" Dušana Vukovića.

Druga nagrada u kolor tehnici je pripala Predragu Mucoviću za fotografiju "Možeš i ti", dok je treća nagrada otišla u ruke Radoju Elezu za "Amazonke", a u crno-bijeloj tehnici je drugonagrađeni Radoje Vuković za fotografiju "Stepenice vjere", dok je treća nagrada dodijeljena Slađani Gajić za "Molitvu".

"Moja fotografija pripada žanru ulične fotografije i nastala je u Beču na jednoj od mojih šetnji kroz grad. Među ovim radovima ima i crno-bijelih i fotografija u boji i sve se odnose na život grada, s obzirom na to da sam arhitekta po zanimanju", rekao je prvonagrađeni Ninoslav Ilić, koji se fotografijom bavi šest godina.

Slavenko Vukasović, predsjednik Foto-kino kluba Trebinje, kaže da je njihova želja u klubu bila upravo ta da se izložba u narednim danima prikazuje na otvorenom, u vrijeme vrelih ljetnih dana kada je u gradu dosta turista i svi koji se kreću ovom najfrekventnijom gradskom ulicom pogledaće i izložbu.

"Svi radovi imaju jako dobar i tehnički i umjetnički dio, što su dvije stvari potrebne za dobru fotografiju, a tek onda dolazi hvatanje dobrog momenta i druge stvari", rekao je Vukasović, naglasivši da su najbolje spontane fotografije, one koje pokazuju život, a da su na ovoj izložbi najviše zastupljeni motivi portreti, pejzaži i priroda.

Pohvale u kategoriji fotografija u boji su dobili Jovan Vidaković za "Lament for a Lake 1", Milica Ijačić za rad "Slikar" i Radovan Dangubić za "Poslije požara", dok su za crno-bijele fotografije pohvaljeni Nermin Smajić za "Splitsku priču", Slavenko Vukasović za "Prokletije" te Vladan Đukić za fotografiju "Otac Benedikt".

Izložba je priređena u okviru manifestacija "Trebinjsko kulturno ljeto" i "Trebinjski dani fotografije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije