Vizuelna umjetnost

Paviljon BiH u Veneciji nikad nije prazan

Paviljon BiH u Veneciji nikad nije prazan
Foto: Ilustracija | Paviljon BiH u Veneciji nikad nije prazan

VENECIJA - Izložbu "Univerzitet katastrofe" u Paviljonu BiH na 57. Venecijanskom bijenalu za prvih mjesec dana posjetilo je više od 7.000 ljudi.

Velikoj posjećenosti najinternacionalnijeg nacionalnog paviljona, kako su neki kritičari nazvali Paviljon BiH, uveliko je  doprinijela i preporuka stručnog žirija 57. Venecijanskog bijenala koji je pokazao zapaženo interesovanje za našu postavku.

Predstavljanje BiH na ovogodišnjoj najvećoj smotri savremene umjetnosti u svijetu izvršeno je u organizaciji Muzeja savremene umjetnsoti RS (MSU RS) iz Banjaluke.

"Svečanom otvaranju Paviljona BiH 12. maja prethodila su predpremijerna predstavljanja izložbe za mnogobrojne goste i predstavnike medija kao i prezentacija specijalne edicije švedskog 'Palettenn' magazina posvećenog platformi 'Univerzitet katastrofe' koja je ove godine predstavljena u Paviljonu BiH, radom Radenka Milaka realizovanim  u saradnji sa Romanom Uranjekom i gostujućim  internacionalnim umjetnicima", saopštili su iz MSU RS.

Sve ovo doprinijelo je i tome da posjetioci Bijenala kao jedan od obaveznih paviljona koje treba posjetiti odaberu upravo bosanskohercegovački, a glavni utisak je da "Univerzitet katastrofe" stvara ono što bi zapravo svi univerziteti trebalo da stvore, a to je platforma koja nam omogućava da kritikujemo svijet u kojem živimo, ali da istovremeno sanjamo o boljem svijetu.

Ovogodišnje predstavljanje BiH na Venecijanskom bijenalu okupilo je umjetnike iz Slovenije, Norveške, Švedske, Danske, Meksika, Urugvaja i Sijera Leone, BiH i uz tim internacionalnih kustosa privuklo značajnu pažnju i kritičara i novinara "New York Timesa", "Art Foruma", "Art Reviewa", te brojnih internacionalnih i regionalnih medija, galerista, kritičara i šire stručne javnosti.

Konačan broj posjetilaca izložbe "Univerzitet katastrofe" organizovane od strane MSU RS biće poznat 26. novembra, kada će svih 86 nacionalnih paviljona i centralna izložba francuske kustosice Kristin Masel "VivaArteViva" na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu biti zatvoreni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije