Vizuelna umjetnost

Pejzaži iz Titove zbirke u Banjaluci

Pejzaži iz Titove zbirke u Banjaluci
Pejzaži iz Titove zbirke u Banjaluci

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske 27. avgusta biće otvorena izložba "Umjetnost i vlast - pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita". Kako se navodi u saopštenju Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, pripreme za ovu izložbu započele su dolaskom vrhunskih dela jugoslovenskog slikarstva iz Muzeja istorije Jugoslavije.

Izložbu Ane Panić, kustosa Muzeja istorije Jugoslavije čine odabrani pejzaži iz zbirke Josipa Broza - 47 slika i 11 grafika Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Petra Lubarde, Milana Milovanovića, Peđe Milosavljevića, Đorđa Andrejevića - Kun-a, Bete Vukanović i drugih.

Ovi radovi ilustruju tokove jugoslovenske umjetnosti, ali posmatrani sa drugog aspekta, oni su odraz ideologije vlasti. Pejzaži koje je na poklon dobijao Josip Broz Tito obuhvataju osam decenija 20. veka: od Proljeća Ivana Grohara iz 1903. godine do posljednjih dijela Peđe Milosavljevića i Vasilija Jordana.

Pored likovnih prikaza Titovog rodnog kraja koji su ovjekovečili poznati jugoslovenski umjetnici, poput Sojana Aralice, Josipa Generalića i Vilima Svečnjaka, na izložbi će biti predstavljeno i pet maketa kuća u kojima je u različitim periodima života Josip Broz živio ili boravio.

Makete su sa velikom preciznošću i posvećenošću izradili amateri - pioniri, učenici, studenti i penzioneri. Sastavni dio izložbe su i video radovi "Plodovi naše zemlje“ i "Uokvirivanje prostora“ Jasmine Cibic, slovenačke umjetnice, nastali 2012. i 2013. godine u okviru projekta "Za našu ekonomiju i kulturu" na 55. Venecijanskom bijenalu.

Izložba se realizuje u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije iz Beograda i Galerijom Matice srpske iz Novog Sada, a biće otvorena do 26. oktobra, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije