Vizuelna umjetnost

Pikasova slika na ponudi za 115 miliona dolara

Pikasova slika na ponudi za 115 miliona dolara
Foto: N.N. | Pikasova slika procjenjena na 115 miliona dolara

Slika Pabla Pikasa "Devojčica sa korpom cveća" iz 1905. procjenjena je danas na 115 miliona dolara na prvoj velikoj aukciji predmeta iz ogromne Rokfelerove kolekcije koju organizuje Kristi.

Slike Kloda Monea i Anrija Matisa juče su oborile rekordne cijene djela tih umjetnika.

"Djevojčicu sa korpom cvijeća" od Pikasa su kupili američka kolekcionarka Gertruda Stajn i njen brat Lio, a ona je šesta na listi najskupljih Pikasovih slika.

Pablo Pikaso (1881-1973) jedini je slikar koji ima više slika prodatih za više od sto miliona dolara na aukcijama. Za sada ih je četiri.

Slika je glavni dio kolekcije koju su sakupili unuk naftnog magnata Džona Rokfelera, Dejvid Rokfeler koji je prošle godine umro i njegova žena Pegi.

Kolekcija sadrži više od 1.600 umjetničkih djela koja će ove nedjelje biti prodata kod Kristija. Očekuje se da će postići rekordne cijene, a sav prihod će otići u dobrotvorne svrhe.

Sa procjenjenom vrijednošću od 600 miliona dolara, trebalo bi da bez problema nadmaši dosadašnju rekordnu vrijednost koju je 2009. postavila kolekcija Iva Sen Lorana i Pjera Beržea kada je prodata za 484 miliona dolara.

Juče je Moneova slika "Nimfe u cveću" prodata za 84,6 miliona dolara, dok je Matisova "Odaliska na magnolijama" postigla cij

enu od 80,7 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije