Vizuelna umjetnost

Pikasova slika vrijedna 25 miliona dolara zaplijenjena na brodu

Pikasova slika vrijedna 25 miliona dolara zaplijenjena na brodu
Pikasova slika vrijedna 25 miliona dolara zaplijenjena na brodu

PARIZ - Pikasova slika u vrijednosti procijenjenoj na više od 25 miliona evra, za koju španske vlasti smatraju da se ne može iznositi iz zemlje, zaplijenjena je u petak na brodu na francuskom ostrvu Korzika, saopštila je u utorak novinskoj agenciji AFP francuska carina.

"Pokušaj izvoza u Švajcarsku iz carinskog biroa u Bastiji, gradu na Korzici, Pikasove slike 'Glava djevojke' u četvrtak privukla je pažnju francuskih zvaničnika", objasnila je carina u saopštenju.

Dan kasnije, agenti carine iz Kalvija na Korzici "došli su na brod koji je prevozio ovo djelo, a pristao je u luku Kalvi" i tražili "dokumenta koja se odnose na ovu sliku", nastavlja se u tekstu.

Kapetan broda nije mogao dati nijedan valjan dokumenat za ovo djelo, kao ni odluku pisanu na španskom jeziku u maju 2015. od španskog Nacionalnog suda, koja tvrdi da se radi o španskom nacionalnom blagu koje ni u kom slučaju ne može izlaziti iz Španije.

Ova slika "procijenjene vrijednosti na više od 25 miliona evra", prema carini, vlasništvo je Žamea Botina, slavnog španskog bankara čija je porodica učestvovala u fondaciji Santander banke 1857. godine.

Sedamdesetdevetogodišnji čovjek, koji je između 1999. i 2004. bio potpredsjednik, nije bio na brodu, vlasništvo kompanije čiji je on akcionar i plovi pod britanskom zastavom, precizirao je AFP-u portparol carine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije