Vizuelna umjetnost

Počele radionice u okviru projekta "Moja okolina - moje stvaralaštvo"

Počele radionice u okviru projekta "Moja okolina - moje stvaralaštvo"
Foto: N.N. | Počele radionice u okviru projekta "Moja okolina - moje stvaralaštvo"

BANJALUKA - Prva kreativna radionica u okviru projekta "Moja okolina - moje stvaralaštvo", a u organizaciji Asocijacije za vizuelne umjetnosti "Fenix Art", održana je u Centru za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora Banjaluka.

Radi se o projektu koji do kraja oktobra tekuće godine obuhvata radionice i produkciju kratkih dječjih animiranih filmova, a iste stvaraju djeca sa posebnim potrebama uz pomoć mentora.

"U projektu će učestvovati djeca koja su na liječenju u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju 'Dr Miroslav Zotović', djeca iz Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka i mališani iz Udruženja 'Down sy i mi'", kazala je Dragana Protić, organizatorka ovog projekta.

Plan je, kako kaže organizatorka, da se nakon urađenih radionica naprave dva kratka dječja eksperimentalno-animirana filma, čiji će sadržaj biti baziran na idejama djece koja učestvuju u radionicama. Ovo je jedna od tzv. malih akcija u kulturi gdje se djeca uključuju u društvo kroz filmsko stvaralaštvo.

"Naše društvo  je ekonomski veoma loše pozicionirano, pa se takvi sadržaji sve slabije nude. Zbog ovakvog osiromašenja društva došlo je do potiskivanja i pojedinaca i grupa koji nisu u mogućnosti da sami učestvuju u kulturi. To je dodatno povećalo jaz između onih koji učestvuju i koji nisu u mogućnosti da učestvuju", kaže Protićeva, dodajući da je upravo zbog svega navedenog njihova namjera da urade kratki dokumentarni film o sprovedenim aktivnostima.

Film će biti prilika da djeca, njihovi roditelji, pedagozi i zdravstveni radnici uvide šta je neophodno kako bi se uticalo na poboljšanje kvaliteta života kategorija o kojima je riječ. To je ujedno, zaključuje Pritićeva, i glavni cilj ovog projekta.

Radionice predstavljaju rad sa materijalima za modelovanje pomoću kojih djeca rade na razvoju motorike ruku. Kroz rad na filmu bi postali kreativni stvaraoci. S obzirom na to da su filmovi sredstvo dostupno široj publici, ovim putem daje se mogućnost da se vidi njihovo kreativno izražavanje. Pored toga, kroz ovakve aktivnosti teži se ka podsticanju produkcije različitih vrsta radionica koje su korisne djeci u terapeutske svrhe. Projekat podržava Vlada Švajcarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije