Vizuelna umjetnost

Počitelj - vječna inspiracija u kamenu

Počitelj - vječna inspiracija u kamenu
Počitelj - vječna inspiracija u kamenu

POČITELJ - Izložba slika grupe autora koji su ove godine boravili u Internacionalnoj likovnoj koloniji Počitelj upriličena je danas za učesnike Međunarodnih susreta mladih stvaralaca "City of art - Počitelj".

Kolonija okuplja umjetnike, koji se u podneblju neobične ljepote, čudesnog ambijenta i nesvakidašnje stvaralačke atmosfere druže, razmjenjuju iskustva i ostvaruju kontakte.

Budući da svake godine u Koloniju dolaze umjetnici iz cijelog svijeta, ove godine autori slika su iz Njemačke, Meksika, Slovačke, Makedonije, Turske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH.

Istoričar umjetnosti Tarik Silajdžić kazao je da se radi o 30 slika većeg formata koje će biti pripojene fundusu Kolonije koji je proglašen nacionalnim blagom.

Tehnike koje su rađene najviše su akrili i ulje na platnu. Kao jednog od najboljih, Silajdžić je izdvojio slikara Samira Sufija iz Tuzle koji je napravio četiri slike u Koloniji.

"Sve slike su u domenu realističkog tretmana, kao i većina ostalih slika, ali njegove su dosad najviše došle do izražaja. Karakteristično za njega je što je koristio novinski papir kao pozadinu", objasnio je.

Najavio je da će ova izložba biti održana i u Sarajevu u Galeriji "Roman Petrović".

Menadžer Udruženja likovnih umjetnika BiH i voditelj Internacionalne likovne kolonije Počitelj Denis Jeina kazao je da je ovo 51. godina kako umjetnici iz cijelog svijeta traže inspiraciju u vječnim ljepotama Počitelja.

Podsjetio je da je tokom rata Kolonija devastirana, jer je munara od minirane Šišman Ibrahim-pašine džamije pala na koloniju i uništila je. Obnovljena je zahvaljujući Vladi Federacije BiH, a bivši predsjednik Udruženja Mensud Kečo je spasene slike vratio iz Čapljine.

Najavio je da će Dan otvorenih vrata Kolonije Počitelj biti upriličen u septembru, kada će biti organizovana prigodna izložba dvije umjetnice, Ilvane Kadijević i Mirsade Masal.

Takođe, u saradnji s Muzejom "Alija Izetbegović" 17. septembra će biti upriličena izložba pod nazivom "Moj bijeg u slobodu" u čast prvog predsjednika Republike BiH.

"Kolonija je jako posjećena ljeti i imamo dosta posla, međutim zimi su vrata zaključana. Ali, imamo naznaka da ćemo u saradnji sa susretima 'City of art' uspjeti privući umjetnike u Počitelj i zimi", zaključio je Silajdžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije