Vizuelna umjetnost

Postavka Miodraga Manojlovića u MSU RS

Postavka Miodraga Manojlovića u MSU RS
Postavka Miodraga Manojlovića u MSU RS

BANJALUKA - Poručujem svima da uključe maštu i emociju i pokupe samo čistu emociju koja proizilazi iz toga, a prvi utisci treba da budu nepreforsirani i spontani, kazao je Miodrag Manojlović, banjalučki umjetnik, kratko poručujući šta bi želio da osjete posjetioci njegove izložbe koja je trenutno postavljena u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS) u Banjaluci.

Riječ je o postavci crteža i animacija, koji su nastajali u posljednjih pet godina, čijom se razradom i studioznim pristupom umjetnik u suštini bavi studijom vremena, bilježeći trenutke koji izmiču.

"Ova izložba je apstraktna do one mjere do koje vi možete mentalno doživjeti ove stilove. Najveći izazov mi je raditi na svom terenu, odnosno u Banjaluci. Međutim, to je ona zdrava doza sreće i straha, jer pred ljudima koji vas najviše vole obično imate i želju da budete najbolja verzija sebe", kazao je Manojlović.

Pojašnjava da se sam naziv "Gustina" odnosi na svu gustinu vremena i emocija potrošenih na stvaranje ove izložbe.

Za Manojlovićevu postavku se može reći da je multimedijalna s obzirom na to da, pored crteža i animacija, obuhvata i objekte u prostoru. Svaki segment je priča za sebe, a zanimljivo je da je tokom noći otvaranja, odnosno u četvrtak naveče, dosta mališana bilo zainteresovano da pogleda umjetnost ovog autora, koji je završio Akademiju umjetnosti u Banjaluci, odsjek slikarstvo.

Manojlovićev stvaralački proces počinje prikupljanjem zapažanja, misli, slika i zvukova, prepuštajući se procesu komunikacije i povezanosti predmeta i pojava prošlih i budućih vremena.

Kako navodi Lana Pilipović, kustos izložbe, medij crteža je veoma ličan, zbog posebne neposrednosti sa djelom, pri čemu umjetniku ostavlja prostor za eksperiment, dekonstrukciju i rekonstrukciju, kojem se često i ne zna ishod, što daje posebnu draž i slobodu kreativnosti.

Jedan od najupečatljivijih crteža ove postavke zasigurno je "Sanjar", koji postavlja mnoštvo pitanja, ali i ostavlja prostor za tumačenje. Izložba se može pogledati do 9. decembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije