Vizuelna umjetnost

Povratak u Srbiju: Retrospektiva Marine Abramović u Beogradu 2019.

Povratak u Srbiju: Retrospektiva Marine Abramović u Beogradu 2019.
Foto: Ilustracija | Vraća se u Srbiju: Retrospektiva Marine Abramović u Beogradu u septembru 2019.

BEOGRAD - Muzej savremene umetnosti, uz podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i lično premijerke Ane Brnabić, postigao je dogovor sa umjetnicom Marinom Abramović o organizaciji njene retrospektivne izložbe u Muzeju savremene umetnosti na Ušću.

Izložba ove renomirane umjetnice biće otvorena u septembru 2019. i trajaće do januara 2020. godine, što je svojevrstan povratak Marine Abramović u Srbiju, gdje je posljednji put samostalno izlagala 1975. godine.

Pregovori sa Marinom Abramović započeti su prije više mjeseci, a završeni tokom posjete predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić Kraljevini Norveškoj, u novembru 2017. godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Premijerka Brnabić i v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada, koji je bio u delegaciji predsjednice Vlade Srbije baš zbog pregovora, prisustvovali su otvaranju izložbe Čistač Marine Abramović, u Umetničkom centru „Heni Onstad“ blizu Osla.

Brnabićeva je lično pozvala Marinu Abramović da ponovo, poslie mnogo godina, izlaže u Srbiji, kako bi i domaća publika imala priliku da se upozna sa njenim radom.

 

Kao rezultat pregovora, retrospektivna izložba „Čistač“, koja će biti postavljena u svega 7 gradova u Evropi, nakon Stokholma, Kopenhagena, Osla, Bona, Firence i poljskog grada Toruna, završiće se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Izložba će sadržati crteže, slike i instalacije nastale tokom cijele karijere Marine Abramović, uključujući i period stvaranja u Beogradu, tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Brnabićeva naglašava da je izložba Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, još jedna potvrda nove kulturne politike koju njeguju.

„Kultura je jedan od stubova razvoja uspešnog društva, razvoj kreativnog mišljenja, poštovanje i razumevanje različitosti i Vlada Srbije će nastaviti da joj posvećuje posebnu pažnju“, istakla je ona.

Predsjednica Vlade Srbije je takođe ocijenila da je organizacija izložbe Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti, poruka i mladim umjetnicima da mogu da računaju na institucije kulture u Srbiji, a ne samo u inostranstvu.

"Ovo je pokazatelj za naše umetnike da država ima ozbiljnu nameru da neguje umetnost i kulturu i da prepoznaje i podržava kvalitet u savremenom stvaralaštvu“, zaključila je Brnabićeva.

“’Čistač’ je projekat od međunarodnog značaja, koji će simbolično označiti povratak Muzeja savremene umetnosti na svetsku umetničku scenu”, izjavio je v.d. direktora MSUB Slobodan Nakarada.

Nakarada je ocijenio da sličan projekat odavno nije organizovan u Srbiji i da je dogovor sa jednom od najvećih svjetskih savremenih umjetnica veliki izazov i velika čast za Muzej savremene umetnosti.

U septembru 2017. su objavljeni memoari Marine Abramović „Prolazim kroz zidove“ na srpskom jeziku u izdanju Samizdata, uz podršku Ministarstva kulture i Beogradske filharmonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije