Vizuelna umjetnost

Predstavljena monumentalna slika "Krunisanje Stefana Prvovenčanog"

Predstavljena monumentalna slika "Krunisanje Stefana Prvovenčanog"
Foto: rts | Predstavljena monumentalna slika "Krunisanje Stefana Prvovenčanog"

U Galeriji Radio-televizije Srbije predstavljena je monumentalna slika Nebojše Đuranovića "Krunisanje Stefana Prvovenčanog" /500 puta 300 centimetara/, naslikana u čast 800 godina srpske državnosti.

Posjetioci Galerije imaće mogućnost da uživaju u ovom impresivnom umjetničkom djelu narednih sedmica, koliko će biti izloženo javnosti.

Na otvaranju izložbe jedne slike govorili su likovni kritičari Đorđe Kadijević i Zdravko Vučinić, a prisutnima se zahvalio i autor djela.

Autoru djela bilo je potrebno godinu dana da napravi ovu impresivnu sliku krunisanja Stefana Prvovjenčanog - čina kojem su prisustvovali, osim njegove lične garde i porodice, vladike i episkopi koje je Sveti Sava hirotonisao pri povratku iz Nikeje.

Sam trenutak krunisanja, kao stvaralački motiv, oduvijek je predstavljao veliki slikarski izazov. Poseban podstrek za umjetnika ovom prilikom bio je format slike, monumentalnih dimenzija, kao kod slavnih prethodnika iz epohe majstora istorijskih kompozicija ranog 20. vijeka, prenosi RTS.

Nebojša Đuranović rođen je 1968. godine u Beogradu, gdje živi i radi. Diplomirao je na fakultetu Primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu 1998. godine u klasi profesora Rastka Ćirića. Ima status samostalnog umjetnika.

Imao je oko 20 samostalnih izložbi širom Srbije i u regionu, izlagao je u Beču. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Tokom 2001. i 2005. godine boravio je na višemjesečnim stručnim usavršavanjima u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije