Vizuelna umjetnost

Preminuo mornar s čuvene fotografije "Poljubac" iz 1945. godine

Preminuo mornar s čuvene fotografije "Poljubac" iz 1945. godine
Foto: Alfred Eisenstaedt | Preminuo mornar s čuvene fotografije "Poljubac" iz 1945. godine

Mornar s čuvene fotografije iz 1945. godine na kojoj ljubi ženu na Times Squareu proslavljajući okončanje Drugog svjetskog rata, preminuo je u nedjelju. George Mendonsa je imao 95 godina.

Mendonsa je dobio napad i preminuo na Rhode Islandu gdje je od 70. godine živio sa suprugom i kćerkom.

Mendonsa je na fotografiji ljubio stomatološku sestru Gretu Zimmer Friedman. Snimljena je 14. augusta 1945. godine, na dan poznat kao V-J dan kada se Japan predao SAD-u. Ljudi su izašli na ulice New Yorka kako bi proslavili vijest.

On ju je poljubio iako je nikada ranije nije vidio niti upoznao. Trenutak je zabilježio fotograf Alfred Eisenstaedt i prvi put je objavljena u magazinu Life. Iako je njen zvanični naziv "V-J Dan na Times Squareu", poznatija je pod nazivom "Poljubac". Postala je jedna od najpopularnijih fotografija 20. vijeka, a koristila se i na posterima.

Prošlo je mnogo godina dok Mendonsa i Friedman nisu potvrdili da su upravo oni na fotografiji. On je bio mornar na tzv. razaraču tokom rata. Bio je na dopustu i trebao krenuti nazad kada je objavljen kraj rata. Kada je dobio odlikovanja u Rhode Island State Houseu 2015. godine, govorio je o poljupcu. Kazao je kako ga je Friedman podsjetila na medicinske sestre u brodskoj bolnici koje su brinule o ranjenim mornarima.

Ona je u intervjuu 2005. godine kazala kako se sve dogodilo iznenada.

"Samo je došao, zgrabio me i poljubio. To je zaista bila proslava, ništa romantično", kazala je.

Ona je preminula 2016. godine u 92. godini u Virginiji. U SAD je doselila iz Austrije kada je imala 15 godina tokom rata.

(klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije