Vizuelna umjetnost

Problem mina predstavljen kroz grafike

Problem mina predstavljen kroz grafike
Problem mina predstavljen kroz grafike

BANJALUKA - Povodom obilježavanja 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, juče je u prostorijama Kulturnog centra UDAS Banjaluka otvorena izložba grafika pod nazivom "Uticaj mina u BiH".

Riječ je o radovima koji su nastali u okviru grafičke kolonije koja je imala za cilj da ukaže na izazove s kojim se BiH nosi već dvije decenije i podsjeća da su mine i zaostala eksplozivna sredstva ne samo ozbiljan problem, već  da odgovornost za rješavanje tog problema leži na svima nama.

Kolonija je okupila 15 umjetnika iz Bosne i Hercegovine na temu uticaja mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata na ljude, porodice i zajednice u Bosni i Hercegovini. Učesnici kolonije dali su svoj doprinos podizanju svijesti o ovom problemu kroz umjetničke radove na zadanu temu. 

"Izložba 'Uticaj mina u BiH' predstavlja priliku da se ukaže na to da je odgovornost nadležnih institucija daleko veća u stvaranju sigurnog okruženja za građane BiH, te da je neophodno unaprijediti niz segmenata u oblasti protivminskog djelovanja kako bi BiH čim prije postala zemlja bez mina i novih stradanja od mina", navodi Željko Volaš, predsjednik Organizacije UDAS.

Nakon Kulturnog centra UDAS, izložba "Uticaj mina u BiH" biće predstavljena 4. aprila na platou ispred Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu u okviru programa pokaznih vježbi na kojem će učestvovati i predstavnici Organizacije amputiraca UDAS RS zajedno sa ostalim predstavnicima organizacija i institucija u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije