Vizuelna umjetnost

Radovi 40 bh. umjetnika biće predstavljeni u Salcburgu

 Radovi 40 bh. umjetnika biće predstavljeni u Salcburgu
Radovi 40 bh. umjetnika biće predstavljeni u Salcburgu

SALCBURG - Radovi 40 bh. umjetnika u okviru projekta "Bijenale savremene umjetnosti D-O atomske ratne komande (AKR) Underground" iz Konjica biće prezentovani danas u parlamentu Savjeta Evrope u Salcburgu.

Prezentaciju će u 13 časova otvoriti predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić. Između ostalih, na istoj će se pojaviti radovi bh. umjetnika: Edina Numankadića, Brace Dimitrijevića, Danice Dakić, Almina Zrne te regionalnih: Ede Murtića (Hrvatska), Mladena Stilinovića (Hrvatska), Raše Todosijevića (Srbija), Dalibora Martinisa (Hrvatska), Laibacha (Slovenija), Milije Pavićevića (Crna Gora)... kao i internacionalnih - Nikolaja Olejnikova (Rusija), Alfreda Pirija (Italija), Karstena Konrada (Njemačka), Saeri Kiritani (Japan), Mirosalava Balke (Poljska), Adela Abidina (Irak), Emre Erkala (Turska), Armina Linkea (Njemačka) itd.

"Predstavljanje parlamentarcima evropske skupštine dakako je značajna stvar i veliko je zadovoljstvo biti dio tako velike i značajne kolekcije kao što je ARK 'Undergaund' iz Konjica", rekao je fotograf Almin Zrno za "Nezavisne novine", čijih će 12 radova biti prezentovano u parlamentu Evrope.

"To je zasigurno što se tiče savremene umjetnosti BiH jedan od najznačajnijih događaja za ovu zemlju u proteklih pet ili šest godina", kazao je Zrno.

Projekat "D-0 ARK Underground" u posljednje četiri godine je prepoznat kao promotor regionalnih kulturnih vrijednosti. Proglašen je kulturnim događajem Evrope za 2011. godinu od strane Savjeta Evrope, a u 2013. i 2015. godini organizovan je pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Postao je simbol moći kulture da gradi mostove među ljudima i mjesto dijaloga i otvorenosti, a od 2014. ovaj projekat je i punopravni član Svjetske asocijacije bijenala - International Biennial Association. Iza tri ciklusa projekta "Bijenale u atomskoj ratnoj komandi" trajno je postavljeno 125 umjetničkih radova, a zastupljeno je 90 umjetnika iz 32 zemlje svijeta.

BiH ovim prezentacijama profitira povezujući kulturu, kulturno-istorijsko nasljeđe, edukaciju i kulturni turizam u jednu cjelinu. Do sada umjetnički radovi iz ARK-a prezentovani su u Veneciji, Firenci, Istanbulu, Zagrebu, Trebinju i Tirani.

Atomska ratna komanda, koju je JNA gradila u periodu 1953 - 1979 , sklonište je površine od 6.500 m2 i sastoji se od 12 povezanih blokova. Objekat je lociran 280 m ispod zemlje i sačuvan je u originalnom stanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije