Vizuelna umjetnost

Rajko Pušić proslavio 55 godina od objavljivanja prve karikature

Rajko Pušić proslavio 55 godina od objavljivanja prve karikature
Rajko Pušić proslavio 55 godina od objavljivanja prve karikature

BANJALUKA - Najpoznatiji banjalučki karikaturista Rajko Pušić sinoć u Sportskoj dvorani "Borik" uz mnogobrojne prijatelje i javne ličnosti otvorivši izložbu "55 prijatelja za 55 godina" proslavio je jubilej - 55 godina od objavljivanja prve karikature u beogradskom "Ježu".

O liku i djelu autora čuvenih knjiga "Banjaličani u karikaturi" i "Sport u karikaturi" pričali su njegovi prijatelji i poznanici: Željko Tica, novinar, Manojla Zrnić, direktor JUSC "Borik", Dragan Danelišen, rektor Univerziteta "Aperion", Nebojša Kuštrinović, novinar i meteorolog, Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće "Bema", i Darko Grabovac, urednik "Glasa Srpske".

"Bio bi presrećan naš Rajko iz Rosulja, kako voli da ga zovu, da sad ima 55 godina, ali ovih 55 godina je od objavljivanja njegove prve karikature, pa možete onda misliti koliko je decenija prevalio naš Rajko", kazao je Tica, pojašnjavajući kako je Pušić još u djetinjstvu, osim prema fudbalu, gajio ljubav prema crtanim romanima. Divio se vještini kojom je autor crtao junake, dodao je Tica, pa je odlučio da u humorističkom časopisu "Jež", koji je redovno čitao, davne 1962. godine pošalje dvije karikature.

"Radosti nije bilo kraja kada je u jednom od narednih brojeva vidio svoje djelo. Ohrabren tim odnio je nekoliko novih karikatura u 'Krajiške novine' i, naravno, položio ispit", rekao je Tica, istakavši kako je kasnije u banjalučkom "Glasu" Rajko Pušić imao stalnu rubriku u humorističkom podlistu "Babo iz Bezistana" i "Banjaluka".

"Rajko Pušić, Rosuljanac, fudbaler, opštinar, karikaturista, hroničar, nipošto hroner, naš sugrađanin koji večeras slavi 55 godina svog plodnog karikaturnog, pardon karikarističkog rada, svojim karikaturama tokom svog pedeseptepogodišnjeg objavljivanja je sačuvao od zaborava mnoge događaje, poznate ličnosti, ali i one obične ljude koji su dali pečat našem gradu u određeno vrijeme i na određeni način", pričao je Danelišen o svom prijatelju Pušiću, čije karikature su objavljivane i u sarajevskim listovima "Oslobođenje" i "Naši dani", ali i na svim televizijama koje su emitovale program iz Banjaluke.

"Imamo priliku da pogledamo jednu retrospektivu u 55 karikatura, mada je to i 55 života, 55 životnih priča i 55 romana, samo treba vidjeti šta je unutra i koju nam poruku šalje autor", osvrnuo se na postavljenu izložbu Zrnić, da bi nakon svih govornika pred mikrofon stao i slavljenik Rajko Pušić.

"U jednoj crnogorskoj seriji kad je glavni junak išao kod komšije u selo da nešto važno dogovore ovaj ga nahvali, a on na kraju reče: 'Nisam zna da sam taki dobar čojek dok mi ti ne reče'. Tako bih i ja mogao sada da kažem, nakon svih ovih govora", na sebi svojstven način rekao je Pušić, našalivši se da su na ovaj 27. mart, dan kada je 1941. izbio puč u Beogradu, i njemu prijatelji spremili puč u kafani. Time je izložba i zvanično otvorena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije