Vizuelna umjetnost

Rodenov muzej obilježava 100-godišnjicu smrti

Rodenov muzej obilježava 100-godišnjicu smrti
Rodenov muzej obilježava 100-godišnjicu smrti

Skulptura Ogista Rodena "Poljubac" biće centralno djelo postavke na temu strasti u Rodenovom muzeju u Filadelfiji pripremljene povodom 100. godišnjice smrti francuskog skulptora.

Mermerna skulptura "Poljubac" prikazuje par u ljubavnom zagrljaju. Specijalna postavka povodom godišnjice obuhvata 16 skulptura od mermera, bronze i gipsa koje prikazuju parove, uključujući muškarce i žene, majke i djecu, žene koja drži mrtvog ljubavnika i druge razigrane komade.

Jedan od komada "Prokleti" uključen u postavku je čak i Roden smatrao suviše smjelim da prikaže za života, a riječ je o dvije žene u strasnom zagrljaju.

Roden je umro u novembru 1917.

"Roden istražuje ideju para kroz želju, privlačnost, odbojnost i stid. Tako strast izgleda u rukama Rodena", rekla je kustos muzeja Dženifer Tompson.

Postavka je dio cjelogodišnjeg programa obilježavanja stote godišnjice smrti umjetnika koji će biti priređen u brojnim umjetničkim muzejima širom svijeta, sa Rodenovim muzejom u Parizu kao centrom. Javni programi i izložbe navedeni su pod haštag Roden100, gdje se skupljaju informacije o čovijeku koji se smatra ocem modernog vajarstva.

Verzija "Poljupca"u Filadelfiji je kopija koju je naručio 1926. pozorišni magnat Džul Mastbaum. Rodenov muzej otvoren 1929. bio je Mastbaumov poklon gradu. Mastbaum se upoznao sa Rodenovim radom tokom posjete Parizu 1923. godine.

Mastbaum je unajmio dvoje arhitekata rođenih u Francuskoj koji žive u Filadelfiji Pola Krea i Žaka Grebera da osmisle muzej, napravljen po uzoru na dvorac iz 17. veka koji je Roden očuvao u svom domu u Medonu. U muzeju je zbirka od više od 140 skulptura u bronzi, mermeru, gipsu, kao i crteži, pisma i knjige.

(rtv.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije