Vizuelna umjetnost

"Rusko čudo" prvi put u Srpskoj i BiH

"Rusko čudo" prvi put u Srpskoj i BiH
Foto: Srna | "Rusko čudo" prvi put u Srpskoj i BiH
Srna

Izložba "Rusko čudo" Moskovskog državnog muzejskog kompleksa "Kolomensko" o jedinstvenoj drvenoj palati cara Alekseja Mihajloviča, zajedno sa izložbom "Sveti zaštitnici ruske zemlje" na kojoj su predstavljena najzačajnija djela ruskog ikonopisa, prvi put je postavljena u Republici Srpskoj i BiH, i to u Muzeju Stare Hercegovine u Foči.

Drvena palata u Kolomensku, nalik bajkovitom gradiću, koju su njeni savremenici nazivali osmim svjetskim čudom, izgrađena 1667. godine, demontirana 100 godina kasnije i na osnovu sačuvanih skica ponovo izgrađena 2009, pravo je remek djelo ruske, ali i svjetske arhitekture.

NJena čarobna spoljašnost i jednako unikatna unutrašnjost, kao i portreti njenih vlasnika - careva i carica iz dinastije Romanov, predstavljeni su na 45 velikih fotografija.

Direktor Muzeja Snježana Kunarac kaže da izložba živopisno predstavlja rusku arhitekturu, istoriju, tradiciju i religiju.

"Uz drveni dvorac, posjetioci izložbe mogu da pogledaju i 30 fotografija-reprodukcija najpoznatijih ruskih ikona", navela je Kunarac.

Koliki značaj za ruski narod imaju ikone najbolje govori činjenica da se lik Svetog Đorđa nalazi na državnom grbu, kao i da su čudotvorne ikone Bogorodice još od mongolsko-tatarskih najezdi, preko ratova protiv Napoleona, do Prvog i Drugog svjetskog rata, pomagale ruskom vojniku u borbi da sačuva otadžbinu.

Profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo napomenuo je na sinoćnjem otvaranju izložbe da je i Crvena armija iznosila ikone na prvu liniju fronta.

"U kriznom momentu 1941. godine, kada su Nijemci već pred Moskvom, u tom čuvenom govoru Staljin borcima kazuje da treba da brane zemlju onako kako su je branili Aleksandar Nevski i Dmitrije Donski i tog momenta počinje masovno otvaranje crkava i litija, kada se ikone iznose, a Kazanjska Bogorodica borbenim avionima `kreće` kroz front. Od tog momenta, Sovjetska vojska nije samo Crvena armija, to je ruska vojska koja se bori za svoju zemlju, ikonu i crkvu, a pobjeda ruskog oružja 1945. je metafizička i kosmička pobjeda dobra nad zlom", rekao je Đogo.

On je naveo da ruska ikona ima poseban kolorit i da u istoriji umjetnosti zauzima posebno mjesto.

"Zemlja koja je siromašna plodovima, sa kratkim ljetom i dugom zimom, ali u toj stepi prosijavaju koloritne crkve i svjetlost i zlato sa ikona koje nam govore da Bog za cijeli svijet ima neki drugi plan kupanja u svjetlosti i u njegovoj neprekidnoj milosti", pojasnio je Đogo.

Izložba je stigla u Foču zahvaljujući srpsko-ruskom prijateljstvu, a posredstvom Ambasade Rusije u Beogradu.

Načelnik Gorske službe spasavanja Republike Srpske Nenad Ikonić kaže da se srpsko-ruska saradnja zasniva na humanitarnom radu i na razmjeni spasilačkih službi preko Ministarstva za vanredne situacije u Moskvi.

"Oni znaju da gajimo ljubav prema pravoslavlju i jednostavno su nam pružili tu čast da i mi vidimo rusko čudo bar u reprodukcijama, kao i ikone koje su zaštitinice ruskog naroda", rekao je Ikonić.

Izložbu je otvorio načelnik opštine Foča Radisav Mašić, a posjetioci Muzeja moći će da je pogledaju do 15. februara.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije