Vizuelna umjetnost

SANU: koncerti, izložbe, naučni skupovi i izbori za dopisne članove

SANU: koncerti, izložbe, naučni skupovi i izbori za dopisne članove
SANU: koncerti, izložbe, naučni skupovi i izbori za dopisne članove

Srpka akademija nauka i umjetnosti će u naredna tri mjeseca u Beogradu i Novom Sadu organizovati 16 naučnih skupova, 19 koncerata, sedam izložbi, kao i dva bilateralna susreta sa akademijama iz regiona, a u novembru je očekuju i izbori za dopisne članove.

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, u narednom periodu biće objavljeno i devet novih izdanja i predstavljeno devet knjiga, a 19. novembra biće obeležen Dan Akademije.

Na svečanosti povodom Dana Akademije biće uručena Nagrada SANU iz oblasti fizike i srodnih nauka za 2015. godinu i predstavljeni dopisni članovi koji će biti izabrani na Izbornoj skupštini 5. novembra.

Izbor novih članova SANU, ipak, nije bio tema današnje konferencije, već će tim povodom, kako je rekao generalni sekretar SANU Marko Anđelković, biti održana posebna konferencija za novinare.

Anđelković je podsetio da je novim Satutom, koji je usvojen prošle godine, procedura za izbor članova je zaoštrena.

Predstavljajući plan rada Akademije u periodu septembar - novembra on je izdvojio naučne skupove "Vek i po Jovana Cvijića", "Problemi javnog zdravlja u Srbiji" i "Srpski jezik i aktuelna pitanja jezičkog planiranja".

SANU je kao koizdavač učestvovao u objavljivanju kapitalnog dela "Hrišćansko nasleđe na Kosovu i Metohiji" na engelskom jeziku.

To je, kako je dodao, opipljiv pokazatelj da Akademija, pored saopštenja koje izdala, na ovaj način - kroz naučno argumentovano potkrepljen rad deluje u svetlu pokušaja da Kosovo postane članica UNESCO.

Anđelković je dodao da će SANU ove godine učestvovati i u Noći istraživača.

Upravnik Biblioteke SANU Miro Vuksanović je najavio promociju devet izdanja.

Među knjigama koje će biti predstavljene na tribini Biblioteke su "Moguće strategije razvoja Srbije", Dokumenti o spoljnoj politici Kraljevine Srbije 1903 - 1914 i "Između zavičaja i tudjine:susreti različitih kultura u Srpskoj književnosti" Svetozara Koljevića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije