Vizuelna umjetnost

Sarajevo: Stotine građana posjetilo Zemaljski muzej BiH

Sarajevo: Stotine građana posjetilo Zemaljski muzej BiH
Sarajevo: Stotine građana posjetilo Zemaljski muzej BiH

SARAJEVO - Na stotine građana Sarajeva i turista svih uzrasta posjetilo je danas prostorije Zemaljskog muzeja BiH, u Sarajevu, na 128. rođendan te kulturne, obrazovne i naučne institucije.

U čast godišnjice muzeja, svim posjetiocima ponuđena je besplatna posjeta od 12 do 20 sati u okviru čega mogu pogledati cjelodnevnu prezentacija muzejskih poslova na Odjeljenju prirodnih nauka, projekcija dokumentarnih filmova o Zemaljskom muzeju na Odjeljenju za etnologiju, posjetiti prodajnu izložbu muzejskih publikacija, suvenira, starih razglednica te plakata takođe, na Odjeljenju prirodnih nauka.

Takođe, u okviru 128. godišnjice Muzeja otvorena je izložba ''O Kurosu, o Kori, o ljudima i božanstvima'' na Odjeljenju prirodnih nauka.

Njviše pažnje izazvala je ipak originalna Sarajevska Hagada.

Današnji dan u prostorije Muzeja unio je novu svježinu i živost, rekla je u razgovoru za AA Ana Marić, kustosica na Odjeljenju za arheologiju.

"Danas nam je divan dan, Muzeju nam je rođendan. Otvorili smo vrata u 12 sati i puno je cijelo vrijeme što je zapravo najljepša stvar za vidjeti. Nekako nismo ni očekivalu tako veliku gužvu obzirom da je radni dan, ovo nas jako veseli, a popodne očekujemo još više ljudi", rekla je Marić.

Sve zbirke Zemaljskog muzeja BiH danas su izložene i besplatne za posjete, podsjetila je.

"Imamo stručna vodstva, Hagadu, dokumentarne filmove koji se stalno projektuju. Izložili smo i stvari koje ljudi ne mogu vidjeti svakog dana, kao neku vrstu radionice gdje mogu učiti nešto novo. Ispunjen je program do večeras", istakla je Marić.

Na današnji dan 1. februara 1888. godine u Sarajevu je osnovan Zemaljski muzej koji je postao najvažniji naučno-istraživački centar na Balkanskom poluostrvu, a koji i danas u svojim prostorijama čuva jedinstvene zbirke i predmete od neprocjenjive važnosti.

Muzejski kompleks čine četiri paviljona međusobno povezana pristupnom terasom, te botanički vrt koji zauzima centralni prostor. Projektant čitavog kompleksa i glavni nadzornik nad izvođenjem radova bio je arhitekta Karlo Paržik, tadašnji građevinski nadsavjetnik Zemaljske vlade.

Kroz svoju stogodišnju historiju muzej je uvijek bio otvoren za posjetitelje čak i tokom agresije na BiH kada su ga njegovi zaposlenici redovno obilazili. Jedna od najstarijih naučnih institucija u BiH svoja vrata za sve posjetitelje zatvorio je 4. oktobra 2012. godine nakon višegodišnjeg nerješavanja pravnog statusa ove institucije.

Građanska akcija "Ja sam Muzej" pokrenuta je u julu 2015. godine s ciljem da se BiH i međunarodna javnost podsjeti kako je najznačajnija muzejska institucija u zatvorena zatvorena gotovo tri godine.

Na oduševljenje zaposlenih Muzeja i građana Sarajeva, Zemaljski muzej BiH je ponovo svoja vrata za sve otvorio 15. septembra 2015. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije