Vizuelna umjetnost

"Sarajevska zima" pod motom "Drugo lice svijeta"

"Sarajevska zima" pod motom "Drugo lice svijeta"
Foto: N.N. | "Sarajevska zima" pod motom "Drugo lice svijeta"

SARAJEVO - Baština savremene umjetnosti i budućnost modernog svijeta ono je što će prezentovati ovogodišnji Međunarodni festival "Sarajevska zima" koji će biti održan od 7. februara do 21. marta.

U Sarajevu je juče saopšteno da je počasni gost festivala Bugarska, a specijalni gosti su zemlje organizatori zimskih i ljetnih olimpijskih igara od 2018. do 2020. - Južna Koreja, Japan i Kina.

Ibrahim Spahić, direktor festivala "Sarajevska zima", izrazio je čast što Bugarska, koja u narednih šest mjeseci predsjedava EU, praktično otvara sezonu "Drugo lice svijeta".

Tim povodom 7. februara će u 20 časova u Narodnom pozorištu Sarajevo biti održan koncert bugarskog Gardijskog orkestra "Susret kultura: od Brassa do džeza".

Isti orkestar će dan kasnije nastupiti i u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Avgustina Cvetkova-Karabaševa, ambasadorka Bugarske u BiH, istakla je da će tokom festivala predstaviti i umjetnicu Svetlu Radulovu, koja je pripremila posebnu izložbu pod nazivom "Bajka iz Bosne i Hercegovine", a osim toga biće održana i Sedmica bugarskog filma.

Organizatori ove godine bilježe i neke rekordne cifre za 34. izdanje tradicionalnog festivala. Preko 700 prijavljenih projekata ponudiće više od 300 događaja na brojnim lokacijama u Sarajevu.

Već u februaru posjetioci će imati priliku da pogledaju predstavu "Rane", koja dolazi iz Turske.

"Drugi naslov nam dolazi iz Narodnog pozorišta iz Beograda. Radi se o sjajnoj baletnoj predstavi. A treći naslov će biti posebno zanimljiv, a to je baletna predstava 'Derviš i smrt' koja dolazi iz Hrvatskog kazališta Split", rekla je Marijela Margeta-Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Festival je prostor i vrijeme koje nam otvara mogućnost za radost, koje otvara mogućnost da i publika kao i umjetnici dožive nešto novo i posebno. Biće tu još dramskih naslova, ali ovo je samo za početak, kako bi osjetili šta smo vam sve pripremili za 34. izdanje festivala", navela je Hašimbegovićeva.

"Sarajevska zima" od 1984. godine je internacionalna spona između kulture i umjetnosti, turizma i sporta i za svoju misiju festival i njegov organizator dobitnici su značajnih međunarodnih priznanja Savjeta Evrope, UNESCO-a, Evropske asocijacije festivala, kulturnih centara Evrope i svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije