Vizuelna umjetnost

Sat vremena gleda u magarca, a Srbija joj za to platila 80.000 evra

Sat vremena gleda u magarca, a Srbija joj za to platila 80.000 evra
Foto: N.N. | Sat vremena gleda u magarca, a Srbija joj za to platila 80.000 evra

Jednog umjetnika može proslaviti samo njegovo djelo. A šta se u Srbiji smatra umjetničkim djelom vrijednim pažnje, ili još bolje vrijednim 80.000 evra, piše Espreso.rs.

Na Twitteru je manično počela da se šeruje objava jedne korisnice ove društvene mreže, koja napisala da je Muzej savremene umetnosti u Novom Sadu za otkup samo jednog performansa platio 80.000 evra.

Ono što dalje izaziva nevjericu svakako je sam performans, u kome umjetnica sat vremena gleda u magarca?! Da, magarca… Riječ je o djelu Ispovijest (Confession), umjetnice Marine Abramović. Postavlja se pitanje, kako će djelo Marine Abramović, koje je “nabavio” Muzej savremene umetnosti iz Novog Sada, doprinijeti kulturnom životu Novog Sada?

O čemu se u stvari radi u ovom performansu?

Naime, kako je opisano, ispovijest se usredsređuje na šokantne anegdote umjetnika. Tijelo koje je podvrgnuto fizičkom iscrpljivanju ostaje nepokretno u ovom videu (video je inače sklonjen sa YouTubea). Pažnja se tako prebacuje sa fizičke na psihološku oblast. Iako ne govori, Abramović nam, navodi se, daje uvid u njenu problematičnu prošlost. Sjećanja na njeno djetinjstvo pojavljuju se kao tekst uz dno ekrana dok kleči pred magarcem. Oni stoje licem u lice kroz čitav komad.

U Srbiji vlada opšta besparica, ima mnogo gladne djece, ali ipak, video u kome Marina Abramović nepomično 60 minuta sjedi i bez zvuka fiksira magarca koji stoji ispred nje, plaćen je više od 100.000 američkih dolara.

Valja naglasiti da je još u januaru ove godine, Muzej “poslije dugih i teških pregovora”, ali uz podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i premijerke Ane Brnabić, postigao dogovor sa umjetnicom o organizaciji njene retrospektivne izložbe.

Takođe, ovo nije novi performans Marine Abramović, ali po svemu sudeći, građani i dalje ne mogu da se “opasulje” i povjeruju, da gledanje u magarca vrijedi tolike novce.

“Nek kaže sad neko da Srbija ne njeguje kulturu… Ovdje smo jedini magarci mi”, zaključuje se u tekstu.

(Espreso.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije