Vizuelna umjetnost

Šejla Kamerić za NEZAVISNE:Umjetnost je aktivizam

Šejla Kamerić za NEZAVISNE:Umjetnost je aktivizam
Šejla Kamerić za NEZAVISNE:Umjetnost je aktivizam

SARAJEVO - Predrasude su u svima nama. Jedna od poruka rada "Bosnian Girl" je upravo ta da se pozicije mijenjaju, kad su predrasude u pitanju svi smo mi i počinitenji i žrtve, kazala je svojevremeno bh. umjetnica Šejla Kamerić.

Upravo ovaj njen rad, uz rad "30 godina poslije", trenutno je dio postavke "Autonomija vlastitosti" u Galeriji "P21" u Londonu. Pored te, Kamerićeva izlaže na još tri internacionalne grupne izložbe, a samostalno se predstavlja u Berlinu, Pragu i Istanbulu.

"U Berlinu je trenutno aktuelna izložba 'Remember Lidice', dio edicije 'Block', u sklopu koje je prikazan rad 'Mjera/M'. Nakon Berlina izložba će biti prikazana u njemačkom gradu Manheimu, te konačno predana muzeju u Lidicu, kao novi i važan doprinos muzejskoj zbirci", istakla je Kamerićeva. U Njujorku je 3. septembra otvorena izložba "Intimne transgresije", na kojoj će posjetioci sve do 4. oktobra imati priliku vidjeti njen rad "Mjera/L".

Još jedan njen rad nastao prošle godine "Summerisnotover" biće prikazan kao intervencija u javnom prostoru u sklopu "Umjetničkih susreta - Izgled i suština" Temišvar - Arad.

"Rad 'Summerisnotover' serija je digitalnih printova s motivom dima i požara, a zapravo eksplozije granata i bombi. Rad je nastao u ljeto prošle godine i na određeni je način moj odgovor na svjetsku političku svakodnevicu, koja je obilježena sukobima, te euforiju u vezi s obilježavanjem stogodišnjice Prvog svjetskog rata", navela je Kamerićeva.

Kamerićeva je podsjetila i da je do kraja oktobra aktuelna njena samostalna izložba "Apsolutna pozicija" u Galeriji "Tanja Wagner" u Berlinu, gdje prikazuje tri nova rada: "Egzistencija", "Apsolutna pozicija" i "Care 1, 2 & 3". Osvrt i veoma pozitivne kritike na ovu izložbu objavljeni su i u njemačkom dnevnom listu "Der Tagesspiegel". Njeni radovi u velikoj mjeri odišu društvenom angažovanošću, a Kamerićeva smatra da angažovanost mora biti bitna za svakog pojedinca bez obzira na to čime se on bavi.

"Umjetnost je aktivizam, a umjetnici uvijek oslikavaju svoju stvarnost", rekla je ona.

Kada su u pitanju njene druge dvije samostalne postavke, jedna će biti otvorena 30. septembra u Pragu u "etc.gallery", a riječ je o izložbi "Šejla Kamerić - 1.395 dana bez crvene". Za kraj godine u pripremi je velika retrospektivna izložba u Arter muzeju u Istanbulu, pod nazivom "Kad srce radi bing bam bum".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije