Vizuelna umjetnost

Slikar Duško Bojanić za 'Nezavisne': Niko neće odbiti slikara s potencijalom

Slikar Duško Bojanić za 'Nezavisne': Niko neće odbiti slikara s potencijalom
Foto: Ilustracija | Slikar Duško Bojanić za 'Nezavisne': Niko neće odbiti slikara s potencijalom

U ciklusu koji nosi naziv "Buđenje" pokušao sam da zaronim u jedan vrlo delikatan svijet složenih likovnih odnosa, koji sam racionalno i intuitivno pokušao razobličiti pred očima posmatrača, kazao je akademski slikar Duško Bojanić.

Upravo radovi iz ovog ciklusa ovih dana dostupni su posjetiocima Centra za kulturu i obrazovanje u Laktašima. Bojanić je završio Akademiju likovnih umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Smjer slikarstvo, u klasi profesorke Jelene Karišik. Učestvovao je u uređivanju magazina ECHA, a trenutno je na master studijima u klasi profesora Milana Krajnovića.

Povodom njegove izložbe u Laktašima u intervjuu za "Nezavisne" govorio je o stvaralačkom procesu, mogućnostima za izlaganje i bavljenjem umjetnošću u našoj državi, ali i o tehnikama koje koristi.

NN: Zbog čega je izložba slika koja se može pogledati u Laktašima dobila naziv "Buđenje"?

BOJANIĆ: Zbog stvaranja novog ciklusa koji se nadovezivao na studijske radove, ali je ipak zasebna cjelina i pripada postdiplomskim studijama.

NN: Likovni kritičar Siniša Vidaković navodi da je ova izložba na neki način omaž Kandinskom, Ćeliću.... Slažete li se s tim i da li su to umjetnički velikani koji su Vama i uzor?

BOJANIĆ: Tako je, omaž pomenutim velikanima, ali i onima čiji se uticaj osjeti bar u tragovima. Zapravo je nemoguće stvoriti djelo koje neće biti pod uticajem nekog slikarskog pravca ili pomenutog uzora, ali suštinski je bitno otići korak dalje, a uzori da ostanu kao polazište u stvaralaštvu.

NN: Većina mladih umjetnika u BiH se žali da nema priliku da izlaže i na taj način predstavi svoj rad široj javnosti. Koliko je zapravo teško doći do prostora za izlaganje i koliko je bilo teško ugovoriti ovu izložbu?

BOJANIĆ: To i nije tako tačno. Interesantno je da se mnogo više piše o tome, o nedostupnosti izložbenih salona, a mnogo manje o kvalitetu produkta mladih umjetnika. Siguran sam da kada potencijal, odnosno stvaralac, napravi solidan ciklus, niko ko se ozbiljnije bavim "konzumiranjem" umjetnosti neće odbiti takvog slikara. Dakle, do izlagačkog prostora nije teško doći, ali je teško ponuditi kvalitetnu i duboku vizuelnu senzaciju, ma iz kojeg aspekta je vi posmatrali.

NN: Koliko je i postoje li uopšte bilo kakvi podsticaji za bavljenje likovnom umjetnošću u našoj zemlji? Postoje li nagrade, konkursi, šanse za posao koje bi bile vjetar u leđa?

BOJANIĆ: Podsticaji su minimalni i potpuno periferni. Mislim da zbog toga mnogo talentovanih kolega upravo odlazi vani. Ali, to je naša realnost, znate. Konkursi postoje, njih ne treba ni skrajnuti, ni potcijeniti, samo mladom čovjeku treba mnogo više motivacije i stimulansa iznutra, kako bi se ozbiljnije bavio stvaralaštvom u okruženju u kojem dominiraju turbo folk i rialiti kultura.

NN: Koje su to tehnike koje Vi najčeše koristite prilikom stvaranja nekog novog slikarskog djela i koliko ste otvoreni za primjenu i nekih novih slikarskih tehnika?

BOJANIĆ: Od tehnika, po senzibilitetu sam naklonjen uljanom pastelu, ulju i kombinovanju nekih crtaćih tehnika. S obzirom na to da sam se okušao u skoro svim slikarskim i grafičkim tehnikama, nemam zazor ni od jedne.

NN: Koliko vremena Vam je u prosjeku potrebno za nastajanje jedne slike i šta je ono što njom možda želite prenijeti na posmatrača, koje su to poruke?

BOJANIĆ: Vremenski, radovi nastaju nekad u jednom zamahu, a nekad u dužem intervalu, što opet zavisi od samog motiva i likovnih problema s kojima se autor želi pozabaviti.

Svojim stavaralaštvom ne šaljem nikakve poruke, ne kritikujem društvo, okruženje, uslove koegzistiranja ili bilo šta što bi neko mogao protumačiti kao manipulisanje s umjetnošću. Znate, ono što je za mene esencijalno jeste likovnost samog djela, kada posmatrač uspostavi komunikaciju s radom, kada zastane ispred rada i ostvari konekciju. A i u ciklusu koji nosi naziv "Buđenje" pokušao sam da zaronim u taj jedan vrlo delikatan svijet složenih likovnih odnosa, koji sam racionalno i intuitivno pokušao razobličiti pred očima posmatrača. Koliko sam u tome uspio, drugi će procijeniti. Valjda se tu krije i ozbiljnost ovog posla, kao i jedan od motiva koji je bitan za samog stvaraoca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije