Vizuelna umjetnost

Slikar Miloš Šobajić poručio: Mladi treba da misle svojom glavom

Slikar Miloš Šobajić poručio: Mladi treba da misle svojom glavom
Foto: N.N. | Miloš Šobajić poručio: Mladi treba da misle svojom glavom

TREBINJE - Miloš Šobajić je jedan od rijetkih srpskih slikara i vajara koji su u Francuskoj, za koju i sam kaže da je njegova druga zemlja, a koji je ostavio neizbrisiv trag i koji u svijetu slikarstva, u svjetskim razmjerama, predstavlja čuveno ime. Na radost Trebinjaca gostovao je u ovom gradu, gdje se predstavio izložbom "Progon" i knjigom "Slikaj i ćuti".

Umjetnik sa preko četiri decenije života i rada u centru umjetnosti - Parizu, s 80 samostalnih i preko 400 kolektivnih izložbi, sa djelima koja se nalaze u tridesetak svjetskih muzeja, progovorio je i knjigom "Slikaj i ćuti", uglavnom autobiografskog sadržaja, a sve to je u subotu uveče predstavio u Trebinju, u prepunoj Galeriji Kulturnog centra.

Osnovna poruka i smisao njegovog dosadašnjeg rada je, kako kaže, misliti svojom glavom, zbog čega je i mladim ljudima poručio da misle svojom glavom i da je to jedini spas, ali je, stvarajući, kako kaže, odjednom shvatio da posljednjih desetak godina, u stvari, slika stalno jednu temu - čivjeka koji bježi zbog sopstvenog spasa.

Kaže da je za sve ove godine u svijetu za njega, ipak, Francuska posebna zemlja, koja je njegova velika ljubav, oduševljenje jednom civilizacijom i kulturom, ali se u njoj, nastavlja dalje, sudaraju dvije Evope, ona koja nudi sve najbolje u umjetnosti, kulturi, filozofiji, ali i ona druga nacistička Evropa, Evopa koja pravi pogrome, kolonizuje narode, te su mu obje ove Evrope i danas jako interesantne za analizu i posmatranje, čime se bavio u svojoj knjizi.

Navodi da je jedan veliki njen segment posvećen globalizaciji, kako je ona uticala na umjetnost, a prije četrdesetak godina ušla je i u likovnu umjenost.

"Ona je ušla u vizuelnu umetnost i razbila ljudski duh kako bi omalovažila ljudsku inteligenciju, kako bi sprovela tu ideju - što gluplje, to bolje - i ja pišem o tome kako je vizuelna umetnost, preko NATO pakta, koji je 4. aprila 1999, dve nedelje pre bombardovanja ondašnje Jugoslavije, proglasio sebe za idejnog tvorca i zaštitnika vizuelne umetnosti. Tu se čovek pokušava napraviti maloumnim, od njega se očekuje da ne razume ništa, kako ne bi razumeli ni zbog čega oni bombarduju narod po planeti i zbog čega prave takve pogrome i večne ratove", kazao je Šobajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije