Vizuelna umjetnost

Slike iz kontejnera

Slike iz kontejnera
Slike iz kontejnera

Izgledaju kao da su ih načinili umjetnici, a zapravo ih snimaju smetljari opremljeni kontejnerom za smeće prenamijenjenim u cameru obscuru.

Projekat su osmislile jedna poznata reklamna agencija iz Berlina i hamburška Gradska čistoća kako bi promovisale "momke u narandžastom", one čiji posao iz nekog apsurdnog razloga baš i nije na najboljem glasu u Njemačkoj, iako su upravo oni ti koji iz dana u dan za druge obavljaju prljave poslove.

Sada su se oni, zbog onoga što su stvorili predmetom koji svakodnevno koriste u svom poslu, odjednom našli u centru pažnje umjetničkog svijeta. Njihove "kontejnerografije" ne cijene samo u Hamburgu, nego i "preko bare".

U projektu je učestvovalo deset smetljara. Oni su tražili motive, a dva zaposlenika agencije kontejner su u međuvremenu pretvorili u cameru obscuru. Tehnika je odavno poznata: izbušite rupu u kutiji koja se može hermetički zatvoriti. Ta rupa poput leće sabira svjetlosne zrake koje upadaju u nju te stvara sliku u unutrašnjosti kutije, odnosno kontejnera, tačnije rečeno na fotoosjetljivom papiru na stranici suprotnoj od rupe. Cijela umjetnost je, dakle, u tome da na stražnju stranicu u unutrašnjosti kontejnera od 1.100 litara pričvrstite fotoosjetljivi papir i zabrtvite kontejner tako da svjetlost u njega zaista može prodrijeti samo kroz rupu izbušenu sprijeda, a poklopac na rupi služi kao okidač.

Smetljar Hans-Peter Stral kaže da nije znao da to zaista i funkcioniše. Dodaje da im niko nije zadao motive, nego je trebalo da odaberu prizore iz Hamburga koji su im najdraži. On je odabrao crkvu u četvrti Altenverder, koju je uočio izdaleka, vozeći se motociklom po autoputu.

"Crkva usred industrijske zone. Nigdje sela", čudio se tada.

Danas zna da je ona pripadala selu Altenverder, koje je 1998. srušeno zbog proširenja luke. Kao došljaku ta mu je posebnost odmah zapela za oko. Inače, on je u Hamburg došao s Rigena, njemačkog ostrva u Baltičkom moru.

"Rigen je popularna turistička destinacija, ali tamo nema dovoljno posla za domaće stanovnike i mnogi od njih stoga ga napuštaju", kaže 33-godišnji Hans-Peter.

Po struci je automehaničar, a u gradskoj čistoći u Hamburgu radi pet godina. Tamo se osjeća dobro.

"Problemi s imidžom? Ne, baš i ne. Mnogo vremena provodim krećući se na svježem vazduhu. Ne bih mogao sjediti u nekoj kancelariji", smiješi se.

Da bi snimio sliku morao je stajati 45 minuta ispred crkve.

"Užasno dugo", smije se Hans-Peter.

Nekim njegovim kolegama za ekspoziciju je trebalo i po sat vremena. Valja biti strpljiv, jer tek se nekoliko sati kasnije u laboratoriji može vidjeti da li je slika dobro ispala. On nije bio prisutan dok su ih razvijali. Morao je čekati.

"Ali, sve je dobro ispalo", ponos u njegovom glasu nemoguće je prečuti.

Ponos je sasvim opravdan: crno-bijele slike koje zrače tajanstvenošću podsjećaju na umjetničke fotografije iz dvadesetih godina. A smetljari su u tome učestvovali. Agencija je za tehniku osmislila naziv "kontejnerografija".

Projekat nije ništa promijenio u svakodnevici hamburških smetljara. Kao i obično, u zoru odrađuju svoje rute. Hans-Peteru dodijeljena je četvrt St. Pauli. Imaju kamion i rade u fiksnim timovima od pet osoba. Dvojica njegovih kolega već 20 godina rade u gradskoj čistoći.

Projekat se svima svidio. Žao im je jedino što mu je došao kraj. Naime, kontejner, odnosno putujuća camera obscura oštećena je u prevozu, zbog čega sada propušta svjetlo pa se njome više ne može fotografisati. Ali, to ne umanjuje uspjeh ovog projekta, koji je na Međunarodnom festivalu promocije u Kanu osvojio "Srebrnog lava", a hamburškoj Gradskoj čistoći dao razlog više da bude ponosna na svoje zaposlenike i njihove "kontejnerografije" za koje se pročulo širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije