Vizuelna umjetnost

Slike na otpadnom metalu za pomoć romskoj zajednici

Slike na otpadnom metalu za pomoć romskoj zajednici
Foto: N.N. | Slike na otpadnom metalu za pomoć romskoj zajednici

BEOGRAD - Izložba "Viva la Vida" nagrađivane bh. umjetnice sa adresom u Njujorku Selme Selman otvorena je u ponedjeljak uveče u beogradskoj Galeriji "Novembar". Radi se o prvoj samostalnoj izložbi radova Selme Selman u Beogradu, a ista obuhvata video-radove, fotografije i izbor crteža i slika rađenih na metalu.

Kao i u svojim prijašnjim radovima, Selmanova i ovom izložbom ruši stereotipe o romskoj ženi, istovremeno predstavljajući svoj lični i porodični dnevnik slikajući na metalu pronađenom na ulici, jer je, kako je kazala, od djetinjstva bila okružena metalnim otpadom od kojeg se hranila većina romskih porodica kod nas.

Korak dalje u angažovanosti Selme Selman vezane za ovu izložbu predstavlja i nedavno pokrenut pilot-projekat "Marš u školu". Ona kroz isti sakuplja novac za školovanje romskih djevojčica kako bi stekle osnovno obrazovanje i kako bi ih podstakla da upišu srednju školu, a potom i univerzitet.

Do sada je pomogla da sedam djevojčica dobije punu godišnju stipendiju, a 42 djece da dobije dnevni obrok u školi, a ta praksa se nastavlja i izložbom "Viva la Vida".

"Selma se bavi temama kao što su identitet, nasleđene socio-kulturne predrasude i stereotipi, ali i emancipacijom i ljudskim pravima. Inspiraciju, ali i legitimitet za svoj rad crpi iz sopstvenog iskustva, ali ga nalazi i u životu svoje porodice. Na izložbi su prikazani video-radovi 'Ne gledaj Ciganku u oči', 'Haram' i fotografija 'Viva la Vida'", kaže Maja Kolarić, umjetnička direktorka i kustoskinja Galerije "Novembar". Kolarićeva dodaje da izbor crteža i slika na metalnim objektima Selme Selman predstavlja "Urbanu pastoralu" romske zajednice, ali i lični dnevnik umjetnice koji govori o egzistenciji, borbi za život.

Prema riječima Selme Selman, svaki komad instalacije "Slike na metalu", odnosno zbirke slika koje su materijalizovane na metalnom, aluminijumskom ili mesinganom otpadu, predstavlja portret nekog člana njene porodice, autoportret ili scenu iz života njene zajednice.

"Metal je bio i ostao integralni dio mog života i izvor egzistencije moje porodice. Od djetinjstva sam okružena metalom. Površina ovih slika je istovremeno moj umjetnički rad i sredstvo preživljavanja za moju porodicu", navela je Selma Selman povodom izložbe. Ona se oglasila i u vezi sa dugoročnim projektom "Marš u školu", koji sprovodi zajedno sa američkom nevladinom organizacijom "BHeart"

"Mi zajedno prodajemo moju umjetnost i imovinu kako bismo prikupili i obezbijedili stipendije za ugroženu romsku djecu. Ova djeca, a posebno djevojčice, suočavaju su sa problemima siromaštva i dječjih brakova, koji su u porastu usljed veoma loše društveno-ekonomske situacije koja proizlazi iz naše migratorne istorije i ratnih iskustava", istakla je Selmanova, koja zbog obaveza u SAD nije mogla lično prisustvovati otvaranju izložbe.

Njena izložba simbolično je otvorena na Međunarodni dan ljudskih prava, a radovi u Galeriji "Novembar" biće dostupni do 30. januara 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije