Vizuelna umjetnost

Srednjovjekovni Rudnik bogatstvo arheologije

Srednjovjekovni Rudnik bogatstvo arheologije
Foto: N.N | Srednjovjekovni Rudnik bogatstvo arheologije

TREBINJE - U Muzeju Hercegovine u Trebinju u ponedjeljak uveče otvorena je jedinstvena izložba "Srednjovjekovni Rudnik: Arheološka istraživanja 2009 - 2015", koju je ova ustanova realizovala u saradnji s Muzejem rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca.

Izložba autora Ane Cicović, višeg kustosa arheologa muzeja u Gornjem Milanovcu, i Dejana Radičevića, docenta na Katedri za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, prikazuje crkvenu arhitekturu, naseobinske objekte, bogate i raznovrsne predmete materijalne i duhovne kulture 14. i 15. vijeka, otkrivene tokom posljednje kampanje arheoloških istraživanja područja srednjovjekovnog Rudnika, započete 2009. godine.

Radičević, koji je i jedan od rukovodilaca na projektu istraživanja Rudnika, ističe da je ovo mjesto u srednjem vijeku bilo jedno od najvažnijih rudarskih središta i trgova, koji se u istorijskim izvorima spominje već krajem 13. vijeka, u vrijeme kralja Dragutina. Dodao je da je glavni zadatak arheologa upravo bio utvrđivanje lokacije glavnog naselja, odnosno trga Rudnika, na šta nijedno ranije arheološko istraživanje ovog kraja nije dalo odgovor.

"Rezultati su dosad izuzetni i oni nam prvi put otkrivaju sliku jednog srednjovjekovnog trga, vrlo zanimljive, dinamične i mješoviti sredine, u kojoj, osim domaćeg srpskog stanovništva, živi i veliki broj trgovaca i zanatlija sa strane, uglavnom iz primorja. Dubrovčani su posebno imali razvijenu koloniju na Rudniku, čak i svog stalnog konzula", istakao je Radičević.

Zato i ne čudi, nastavlja on, što su, osim dvije pravoslavne, oko rudničkog naselja nađeni i ostaci katoličke crkve, kao što su, s druge strane - pravo otkriće nađeni ostaci fresaka u zgradi namijenjenoj stanovanju, što je kod nas i prva arheološka potvrda prakse freskopisanja srednjovjekovnih objekata profanog karaktera.

Napomenuo je da je posebno dragocjen i jedinstven arheološki nalaz jedan  pečatnjak iz vremena vladavine kneza Lazara, koji se svojom umjetničkom obradom svrstava u bisere srpske srednjovjekovne sfragistike.

Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja, rekao je da je ova mlada muzejska ustanova, uz srednjovjekovni Rudnik, najviše orijentisana na istraživanje i prikupljanje zaostavštine dinastije Obrenović, najavivši za april naredne godine i novu posjetu Trebinju s kataloškom stručnom publikacijom o Obrenovićima u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije