Vizuelna umjetnost

Šta je nagrada 'Zvono' i kako se prijaviti

Šta je nagrada 'Zvono' i kako se prijaviti
Foto: N.N. | Šta je nagrada 'Zvono' i kako se prijaviti

BANJALUKA - Udruženje za istraživanje, dokumentovanje i prezentovanje umjetnosti "Sklop" objavilo je javni konkurs za nagradu "Zvono 2018" za mlade vizuelne umjetnike iz Bosne i Hercegovine do 40 godina starosti.

U okviru konkursa za nagradu "Zvono" biće organizovani informativni događaji o pozadini nagrade i načinu prijave, i to u gradovima Banjaluka, Široki Brijeg, Sarajevo i Trebinje.

Ovom prilikom posjetioci će moći saznati više o ovoj jedinstvenoj nagradi za savremenu umjetnost u Bosni i Hercegovini, koja pobjedniku pruža mogućnost dvomjesečne umjetničke rezidencije u Njujorku.

Prvi informativni događaj biće održan sutra, s početkom u 19 časova u Kulturnom centru u Trebinju, dok će dan kasnije više informacija o ovoj nagradi moći da dobiju umjetnici u Širokom Brijegu, i to u Galeriji ALU.

U Banjaluci će o priznanju "Zvono" biti riječi 23. februara u Muzeju savremene umjetnosti RS, dok će 1. marta informativni događaj biti organizovan u prostorijama Udruženja "Sklop" u Sarajevu.

Kako se navodi u saopštenju ovog udruženja, poziv na informativni događaj je upućen studentima likovnih akademija ili sličnih obrazovnih institucija, aktivnim umjetnicima, radnicima kulturnog sektora, kao i svim zainteresovanim građanima i ljubiteljima umjetnosti.

Cilj nagrade "Zvono" je pružiti podršku mladim stvaraocima i olakšati im dalju djelatnost, smještajući ih sa položaja marginalne prema središnjoj ulozi u društvu putem stvaranja pozitivnog konteksta za mlado stvaralaštvo, kreativnost i inovativnost, sa kojima bi društvo moglo i trebalo da se identifikuje.

Konkurs je otvoren do 30. aprila za likovne umjetnike do 40 godina, koji se bave slikarstvom, skulpturom, grafikom, crtežom, fotografijom, instalacijom, videom, performansom, novim medijima ili imaju interdisciplinarni pristup. Ovo priznanje 2016. godine dobila je Nina Komel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije