Vizuelna umjetnost

Svjetlosni spektakl kineskih lampiona u Beogradu do 24. februara

Svjetlosni spektakl kineskih lampiona u Beogradu do 24. februara
Foto: Anadolija | Svjetlosni spektakl kineskih lampiona u Beogradu do 24. februara

Prvi Kineski festival svjetla u Srbiji otvoren je sinoć u Beogradu, gdje posjetioci mogu do 24. februara da vide ovaj svjetlosni spektakl organizovan povodom kineske Nove godine.

Na platou u Kalemegdanskom parku mogu se vidjeti instalacije kineskih lampiona, jedne od vodećih svjetskih kompanija za izradu umjetničkih lampiona - Zigong Haitjen, među kojima su instalacije pod nazivom Panda, Godišnja Doba, Čudesni jelen i Šapat pingvina.

Na otvaranju je govorila predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je navela da Srbija i Kina imaju "svevremeno čelično prijateljstvo".

"Sa željom da godina zlatne svinje donese napredak, bogatstvo i uspeh, ja pozivam sve građane Srbije, prvenstveno Beograda da posete ovu izložbu do 24. februara i uživaju u upoznavanju kineske kulture. Srećna vam Nova godina", kazala je Brnabić.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je na srpskom jeziku da je kineska Nova godina najvažniji dan u godini, vrijeme radosti i okupljanja porodice, ocijenivši da su Kina i Srbija geografski udaljene zemlje, ali da su srca naroda dvaju zemalja usko povezana.

"Ova godina je po kineskom kalendaru godina zlatne svinje, koja je simbol sreće i bogatstva. Danas delimo prazničnu radost uz želju da ćemo u novoj godini zajedničkim naporima da težimo još boljem životu u prosperitetu i miru. Kini i Srbiji želim prosperitet, a narodima sreću i mir i da naše prijateljstvo poput ovih lampiona isijava veličanstvenu svetlost", navela je.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević svim kineskim "prijateljima i svima" poželio je da se simbolika zlatne svinje koja predstavlja progres i napredak, ali i blagostanje ostvari u ovoj godini.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ocijenio je da je prijateljstvo Kine i Srbije dugogodišnje te da iza tog prijateljstva stoji prošlost, sadašnjost, ali i budućnost.

Nakon govora, posjetioci su mogli vidjeti i vatromet.

Ulaz na festival je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije