Vizuelna umjetnost

Trebinje: Izložba za očuvanje ćirilice

Trebinje: Izložba za očuvanje ćirilice
Trebinje: Izložba za očuvanje ćirilice

TREBINJE - U Trebinju je otvorena izložba kaligrafskih radova i kaligrafska radionica pod nazivom "Svjetlost ćirilice".

Prisutnima na sinoćnjem otvaranju putem video - prezentacije o istoriji ćiriličnog pisma ukazano je na značaj očuvanja ćirilice.

Na izložbi, čiji su organizatori Kulturni centar i Srpsko udruženje "Ćirilica" iz Trebinja, predstavljeno je dvadesetak radova umjetničke kaligrafije ćiriličnog pisma sedam autora.

Izložbu je priredila lektor i kaligraf Tatjana Janković, jedan od osnivača Škole ćirilice "Sveti Jovan Vladimir" iz Beograda.

Jankovića je istakla da je zahvaljujući kaligrafima srednjeg vijeka očuvano ćirilično pismo do danas i da je ta srednjevjekovna pisana baština temelj i podsticaj za stvaralaštvo naših modernih umjetnika u kaligrafiji.

Jankovićeva je istakla da kaligrafiju kao veoma važnu i za moderno doba, te pojasnila da je zahvaljujući umjetnosti lijepog pisanja modelovana tipografija, oblast grafike koja se bavi izradom fontova u informatici.

Književnik i publicista Janja Todorović istakla je da je ćirilica duša srpskog naroda i njegova autenitična duhovna baština.

"Borba protiv ćirilice je borba protiv srpskog identiteta, jer jedino kod nas su u upotrebi dva pisma, ali je latinično mnogo zastupljenije u javnoj upotrebi nego zvanična ćirilica", smatra Todorovićeva.

Ona je naglasila da je ćirilica, uprkos tome što je u Srbiji prema Ustavu zvanično pismo, danas marginalizovana, te navela primjer primjene ćirilice u Beogradu gdje se u ukupnoj javnoj upotrebi jezika, od medija do reklamnih natpisa, na ćirilično pismo odnosi svega 10 odsto napisanog.

"Cilj svih nas, koji su čuvari ćirilice, jeste da ovakvim programima podstičemo naš narod da naše nacionalno pismo koristi u svakodnevnoj upotrebi, ne samo kao pojedinci, već i kao institucije, ustanove kulture, kao pisci i stvaraoci u svim oblastima", istakla je Todorovićeva.

Na večeri posvećenoj ćirilici prikazana je DVD prezentacija "Kultura ćirilice", autora publiciste Dušana Todorovića, kojom je predstavljena istorija ćiriličnog pisma – od najznačajnih pisanih spomenika do savremene upotrebe ćirilice, ali i političkih progona ovog pisma.

Kaligraf Tatjana Janković održala je kaligrafsku radionicu na kojoj su posjetioci imali priliku da se upoznaju o tehnikama ćiriličnog "krasnopisa".

Radionica kaligrafije biće održana i večeras od 21.00 čas, u bašti Hotela "Platani", sa prezentacijom na video zidu ljetne bašte. /kraj/msv/msb/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije