Vizuelna umjetnost

Tri decenije "Rakana" do 6. aprila na Kastelu

Tri decenije "Rakana" do 6. aprila na Kastelu
Foto: Jelena Đurđević | Tri decenije "Rakana" do 6. aprila na Kastelu

BANJALUKA - Presjek djela nastalih na likovnoj koloniji "Rakani" u protekle tri decenije banjalučka publika može da pogleda u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel do 6. aprila, a izložbu je u ponedjeljak uveče svečano otvorio Mladen Matović, direktor Kulturnog centra Banski dvor, institucije u čijoj je organizaciji i realizovana ova postavka.

"Likovna kolonija 'Rakani' je u prethodnim decenijama postala i te kako prepoznatljiva ne samo u ovim našim krajevima, nego i u regionalnom okviru. Banski dvor će i u budućnosti nastaviti da podržava, promoviše i organizuje reprezentativne sadržaje kao što je ova izložba", kazao je Matović, proglasivši izložbu otvorenom.

Već na samom otvaranju, uprkos niskoj temperaturi, izložba je izazvala toliko interesovanje da se istoričar umjetnosti Siniša Vidaković iskreno obradovao jer je izložbeni salon Kamene kuće vrvio od studenata Akademije umjetnosti, rođenih znatno poslije 1985. godine, kada je kolonija osnovana.

"Ušli smo u magični svijet 'Rakana'. Ova kolonija je osnovana u malom bajkovitom mjestu kraj rijeke Une u godinama kada su kolonije nicale kao pečurke poslije kiše širom Bosne i Hercegovine. Trenutno u BiH postoji 40 aktivnih likovnih kolonija. One se i dalje osnivaju i gase, ali je mali broj onih koje su se održale toliko godina kao što je likovna kolonija 'Rakani'", kazao je Vidaković.

Dodao je da ova likovna kolonija ulazi u red pet najstariji i među tri najbolje i najkvalitetnije likovne kolonije u BiH. Fundus likovne kolonije "Rakani", kaže Vidaković, broji oko 500 umjetničkih djela i tu su zastupljene sve moguće likovne tehnike. Ovaj istoričar umjetnosti podsjetio je da su osnivači likovne kolonije "Rakani" Boško Karanović i Stojan Ćelić, te da su u kolekciji iste zastupljeni radovi autora poput Momčila Antonovića, Branka Miljuša, Vladete Živkovića, Vese Sovilja, Ratka Lalića, Božidara Damjanovskog, Ljubomira Perčinlića, Zvonimira Nikolića, Olge Đorđević, Milana Marina, Radomira Kneževića, Mersada Berbera, Stojanke Đorđić-Nikolić, Vesne Knežević, Novaka Demonjića pa sve do Radenka Milaka, Mladena Miljanovića, Borjane Mrđe, Radoslava Tadića, Nikole Zaklana i plejade mlađih autora koji se danas dokazuju na likovnoj sceni.

Prisutnima se prilikom otvaranja izložbe, koja je već 37 puta postavljana u BiH i Sloveniji, obratio i Dražen Babić, direktor Kulturno-obrazovnog centra Novi Grad.

"Želim da zahvalim Banskom dvoru na odličnoj organizaciji izložbe i na tome što nas je pozvao da izložimo svoja djela u ovom fantastičnom ambijentu. Mi u kulturno-obrazovnom centru u Novom Gradu, zajedno sa suosnivačem kolonije, opštinom Novi Grad, trudimo se da svake godine uslovimo što bolje odvijanje kolonije, jer likovna kolonije 'Rakani' jeste jedna od najposjećenijih manifestacija kod nas i ona nas čini poznatom destinacijom na kulturnoj mapi regiona", istakao je Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije