Vizuelna umjetnost

U Banjaluci otvorena izložba "Freske Kosova i Metohije"

U Banjaluci otvorena izložba "Freske Kosova i Metohije"
Foto: N.N. | U Banjaluci otvorena izložba "Freske Kosova i Metohije"

BANJALUKA - Izložba "Freske Kosova i Metohije" autora Bojana Popovića, istoričara umjetnosti i direktora Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, otvorena je u utorak uveče u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS).

Uz obilježavanje dana Republike Srpske, ova postavka prvi je u nizu kulturnih događaja kojima će biti obilježeno 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC). 

Upravo razvoj SPC i srpske srednjovjekovne države, po riječima autora izložbe, donijeli su najvredniju umjetnost u oblasti Kosova i Metohije, gdje se nalazi preko hiljadu crkava i crkvišta.

"Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Dečani su hramovi koji su u temeljima našeg bića i koji nikako nisu prazni i ne mogu se koristiti u običnim pojmovima, običnim razgovorima. To su četiri spomenika koji su, kao što znate, na listi svetske kulturne baštine UNESCO-a i na listi ugrožene svetske baštine, tako da je na neki način naš poziv da predstavljamo dela koja su ugrožena i do kojih se teško može doći", kazao je prilikom otvaranja izložbe Popović.

Izložba obuhvata 29 djela velikog formata, a riječ je o kopijama fresaka iz srpskih srednjovjekovnih manastira, koje su radili vrhunski francuski umjetnici 1946. godine na poziv Milana Kašanina, eksperta za srednjovijekovni period, koji je u to vrijeme obavljao funkciju direktora Galerije fresaka. 

"Iznositi originalna djela iz manastira u korist muzejskih postavki, u našoj tradiciji, smatralo se svetogrđem, mada su se i takve stvari dešavale u svijetu, recimo u Barseloni. Stoga je Kašanin i došao na ideju o izradi kopija, koje su radili francuski majstori, istovremeno podučavajući i naše slikare tom poslu", kazao je Popović dodajući da Galerija fresaka Narodnog muzeja u Beogradu danas posjeduje zavidnu kolekciju kopija fresaka.

Osim Popovića, na otvaranju izložbe pričali su Milivoje Unković, akademik i upravnik Galerije ANURS, i Dragan Davidović, direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske.

"Posebno želim da zahvalim Galeriji fresaka u Beogradu. Zahvaljujući našoj uspješnoj saradnji, mi večeras imamo velelepne kopije fresaka sa Kosova i Metohije. Kada pogledamo ovaj mali detalj iz srpske srednjovjekovne umjetnosti, čovjek postavi pitanje - zar ima iko pravo da ovo otuđi ovim prostorima, koji neprikosnoveno, kulturološki, teritorijalno i duhovno pripadaju srpskom narodu", kazao je Unković, da bi na kraju zamolio Davidovića da svečano otvori ovu izložbu. Davidović je rekao da ne može otvoriti nešto što je otvoreno prije 800 godina te istakao kako može samo pozvati sve ljubitelje umjetnosti i istorije da pogledaju izložene freske. U svom govoru on se bazirao na proslavu jubileja - osam vijekova od samostalnosti SPC.

"Mi ne obilježavamo jedan datum nego svih 800 godina sa svim usponima i padovima koji su doživjeli i srpska crkva i srpski narod kroz taj period", istakao je Davidović, dodajući da je proslava jubileja državni projekat koji je usvojila VladaRepublike Srpske u avgustu prošle godine.  Prva realizacija pomenute proslave upravo je izložba "Freske Kosova i Metohije", koju svi zainteresovani mogu da pogledaju do 8. marta tekuće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije