Vizuelna umjetnost

U Muzeju Hercegovine izloženo staklo iz crnogorskih muzejskih zbirki

U Muzeju Hercegovine izloženo staklo iz crnogorskih muzejskih zbirki
Foto: N.N. | U Muzeju Hercegovine izloženo staklo iz crnogorskih muzejskih zbirki

TREBINJE - Arheološka izložba stakla iz muzejskih zbirki Crne Gore "Dodir vatre", autora istoričara umjetnosti Dragana Radovića i arheologa Miloša Živanovića, otvorena je u Galeriji Muzeja Hercegovine.

Radović, koji je i kustos Muzeja i galerije Podgorica, pojasnio je da je izložba nastala kao rezultat dugogodišnjih istraživanja koja su rađena u Crnoj Gori u okviru Podgoričkog muzeja.

"Rimsko staklo je uzeto samo kao primarna tema, a uz nju smo obratili pažnju i na tadašnji razvoj zanata, obrade stakla", kazao je Radović, objasnivši da je izložba, nakon višegodišnjeg studijskog rada, prvi put otvorena 2016. godine u Podgorici. Nakon obilaska mnogih crnogorskih gradova, prezentovana je i u Trebinju, jednim manjim dijelom putem pravih eksponata, a većinom putem fotografija, jer najveći dio eksponata koji su ovdje prikazani čuvaju se u depoima u Crnoj Gori zbog njihove izuzetne vrijednosti.

Prema riječima arheologa Živanovića, izložba ne predstavlja samo staklo iz Crne Gore, već razvoj zanata koji se uvijek graniči s umjetnošću.

"Razvoj staklarstva je obogaćen raznim formama i bogatim umjetničkim predmetima. Novo doba, doba nove tehnike počinje u 18. vijeku i ono u bitnom mijenja razvoj staklarstva, što je, takođe, prikazano na ovoj izložbi i to je nešto što remeti umjetničku vrijednost ranijih tehnika staklarstva. Najznačajniji stakleni predmet je diatreta, koja je pronađena u Pljevljima na lokalitetu Komini, iz četvrtog vijeka prije nove ere", kazao je Živanović.

Izložbu je otvorio Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Trebinja, rekavši da ona nije slučajno otvorena u ovom gradu, jer je on i  tradicionalno i kulturno povezan sa susjedima iz Crne Gore, ali i arheološka nalazišta Crne Gore i Hercegovine imaju dosta sličnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije