Vizuelna umjetnost

U Sarajevu otvorena izložba slika Tarika Berbera

U Sarajevu otvorena izložba slika Tarika Berbera
U Sarajevu otvorena izložba slika Tarika Berbera

SARAJEVO - U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine večeras je otvorena izložba bh. slikara sa adresom u Londonu Tarika Berbera, koja će biti postavljena do 8. avgusta.

Autor se predstavio sa ciklusom slika koje su nastale prošle godine. Radi se o 20 slika manjeg formata, 11 velikih slika i 17 crteža.

Slike su, kako je Berber kazao, nastale u Zadru, za oko pet mjeseci rada, a pripremane su za izložbe u Mariboru i Bihaću.

Nakon velike posjećenosti i interesovanja posjetilaca Berber je odlučio da nastavi putovati sa svojom izložbom. Nakon predstavljanja publici u Sarajevu fotografije će biti izložene u Tuzli, a traju pregovori za postavku i u Ljubljani.

Predstavljena su muška i ženska tijela, a Berber je prilikom slikanja eksperimentisao tehnikama.

Istakao je da se bavi traganjem za novim tehnikama, da ne koristi tradicionalne nego kombinuje i otkriva neke nove.

Tarik Berber je rođen u Banjaluci 1980. godine. Početkom rata u BiH otišao je sa porodicom u Bolzano, Italija. Završio je Accademia di Belle Arti u Firenci, a trenutno živi u Londonu. Još kao student stekao je niz značajnih priznanja za svoj rad.

Sa 21 godinu je imao prvu samostalnu izložbu u Empoli i Mugellou.

Na izložbi održanoj povodom otvorenja Museo di Arte Contemporanea of Isernia, MACI 2004. godine bio je najmlađi umjetnik u selekciji kustosa Luke Beatriče. U maju 2006. godine samostalno je izlagao u Museou Villa Nazionale Pisani.

Takođe, izlagao je u Rimu na drugom bijenalu InTranSito, u Sassoferrato na 55. Rassegna Internazionale d'Arte G. B. Salvi Aperture - kustos Mauro Corradini, te u Catania u Le Ciminiere - kustos Alessandro Riva, potom na drugom Rassegna Internazionale d’Arte Citta di Bozzolo Don Primo Mazzolari gdje je dobio prvu otkupnu nagradu.

Godine 2011. se predstavio samostalnom izložbom ''Anatomia di un Lupo'' u Aria Art Gallery u Firenci, a 2013. u Londonu radi izložbu ''Heterotopias of Time'' u Blacks Clubu - u kojem je kustos Gabrijela Daris.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije