Vizuelna umjetnost

U Višegradu počelo likovno saborovanje

U Višegradu počelo likovno saborovanje
U Višegradu počelo likovno saborovanje

VIŠEGRAD - U Višegradu je večeras počelo 22. Međunarodno likovno saborovanje na kojem učestvuje 29 slikara iz Bugarske, Danske, Rusije, Kanade, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Osnivač Saborovanja Hadži-Branko Nikitović izjavio je da je po kvalitetu i broju učesnika ovo jedna od najistaknutijih i najmnogoljudnijih likovnih smotri u regionu.

"Ove godine smo morali da se odreknemo grafičke radionice za neka bolja vremena, a taj broj grafičara zamijenili smo brojem slikara", rekao je Nikitović.

On je istakao da Višegrad sam po sebi i njegovo okruženje imaju mnogo toga da ponude slikarima i da je često problem šta od svega izabrati kao motiv za slikanje.

"Umjetnici će nova djela stvarati na više lokacija, od manastira Dobrun, višegradske banje, oko ćuprije na Drini i u samom Višegradu. Izložba slika i prvo predstavljanje kulturnoj javnosti biće na otvaranju 'Višegradske staze', kako je to bio i običaj svih prethodnih godina", kaže Nikitović.

Učesnik Saborovanja Maja Skenderović iz Sarajeva kaže da prvi put dolazi u Višegrad i da je ovo jako dobro iskustvo za svakog umjetnika da upozna svoje kolege, nove ljude i predjele.

"Višegrad je izuzetno lijep, a moja inspiracija i motiv će biti ljudi koje budem imala priliku da upoznam", rekla je Skenderovićeva i dodala da će to biti lijepa priča ljudske ličnosti.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković kaže da Saborovanje okuplja umjetnike iz regije, ali i sa drugih kontinenata, a da se preko njih šalje poruka o ljepotama Višegrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije