Vizuelna umjetnost

UPS - partner ovogodišnje Evropske noći istraživača

UPS - partner ovogodišnje Evropske noći istraživača
UPS - partner ovogodišnje Evropske noći istraživača

BANJALUKA - Univerzitet za poslovne studije partner je ovogodišnje Evropske noći istraživača koja će biti održana 30. septembra 2016. godine pod sloganom “Otkrijte nepoznato”.

Tako će na Univerzitetu za poslovne studije biti održana Hacking science - jednodnevna radionica koja veže nauku i preduzetništvo, od generisanja ideje do koncipiranja poslovnog modela. 

U toku radionice učesnici će isprobati svjetski priznate tehnike za generisanje, razradu i testiranje poslovnih ideja koje su bazirane na primjeni naučno-istraživačkih rješenja za adresiranje potreba potencijalnih kupaca.

Radionica je bazirana na Design Thinking metodologiji i kombinuje pristupe Biznis model kanvas, Aleksandra Ostervaldera i Lean Start-up, Erika Riesa.

Pristupi primjenjivani u radionici  su usmjereni na skraćivanje vremena potrebnog da se razvije proizvod i smanje početni troškovi razvojnog projekta, kao i umanje šanse za neuspjeh. 

Osim poslovnog modela, nagalasak će biti na marketingu i projektnom menadžmentu, ali i temama specifičnim za komercijalizaciju naučno-istraživačkih projekata i  rezultata naučno-istraživačkog rada, poput zaštite i ekspoatacije intelektualne svojine, posebno patentiranje i licenciranje, te izvore i načine finansiranja razvojnih projekata.

Radionica Hacking science trajaće od 10:00 do 17:00 časova na Univerzitetu za poslovne studije.

Takođe, u okviru najzabavnije noći nauke i istraživačkog rada na UPS-u će biti održana ova predavanja:

17:30 – 18:00 Dijana Vuković, master inženjer elektrotehnike „Neko vas posmatra!“

17:30 – 18:00 Maja Radoja, magistar hemije “Uloga holesterola u organizmu”

18:05 – 18:35 Dr Dušan Biuković, "Hormonalni disruptori - supstance iz okruženja koje utiču na disbalans hormona"

18:05 – 18:35 Aleksandar Mastilović, magistar elektrotehničkih nauka “Internet of Things – uvod u novi način razmišljanja”

18:40 – 19:10 Jelena Kalinić, diplomirani biolog, student književnosti “Nauka u Holivudu”

18:40 – 19:10 Maja Hadžiselimović, master inženjer mehatronike i robotike  “Ja, robot”

19:15 – 19:45 Ana Ćurić, diplomirani biolog “Da li ste vidjeli češnjarku?”

18:00 – 22.00 CERN laboratorija – uživo prenos iz najvećeg istraživačkog centra tajni Svemira i Velikog praska

18:30 – 21.00 Debata na temu: “Slobodna volja je iluzija”, Debatni klub “Gorgije"

Pored toga, studenti i profesori sa Univerziteta za poslovne studije predstaviće svoje naučno – istraživačke radove.

Prvi eksperiment tiče se mjerenja strujanja vazduha, vlage, osvjetljenja i temperature, a svi posjetici upoznaće se sa metodima mjerenja tzv. “imisijskih koncentracija” i količine ukupnih lebdećih čestica, a istovremeno mjeriti sve parametre u određenoj prostoriji.

Drugi eksperiment  tiče se jačine intenziteta djelovanja buke – monitoringa buke u urbanom ekosistemu. Uz pomoć budućih stručnjaka za ovo područje, otkrićemo kako to buka u različitim dijelovima dana utiče na organizam, koji su to kriterijumi za ocjenu prihvatljivosti buke, ali i upoznati se sa instrumentima koji su za ovo područje od izuzetnog značaja.

Slobodanka Vujčić predstaviće „Ekohidrologiju“ i značaj vode kao prirodnog resursa, Mirjana Delić Jović održaće predavanje na temu „Biohrane“ i zaštite hrane koje će posjetioce upoznati sa najrasprostranjenijim kontaminentima hrane, dok će Obrenija Kalamanda predstaviti „Organsku proizvodnju“ i značaj organske proizvodnje i proizvodnje zdravstveno bezbjedne hrane.

Ovi eksperimenti će biti izvedeni u laboratoriji na Univerzitetu za poslovne studije od 17:00 do 22:00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije