Vizuelna umjetnost

Umjetnica iz BiH među 100 umjetnika svijeta

Umjetnica iz BiH među 100 umjetnika svijeta
Foto: Ilustracija | Umjetnica iz BiH među 100 umjetnika svijeta

RIM - Renomirana bosanskohercegovačko-američka umjetnica Edina Selesković, u vikendu iza nas, u glavnom gradu Italije otvorila je izložbu "Misli slobodu", a ista je dio šire postavke djela stotinu umjetnika iz cijelog svijeta koji su napuštenu zgradu pretvorili u selo za umjetnost. Riječ je o svojevrsnom engleskom sajmu umjetnosti "Artrooms Fairs", koji se nakon nevjerovatnog uspjeha prvog italijanskog izdanja, ponovo održava u Rimu, u hotelu "The Church Village".

"Međunarodni sajam rođen je u Londonu prije pet godina, a osmislili su ga tri italijanska poduzetnika: Kristina Ćelini-Antonini, Frančesko Faneli i Kjara Kanal. To je jedini sajam u svijetu koji nudi besplatne izložbene prostore za skoro 100 umjetnika odabranih među hiljadama kandidata iz 65 zemalja širom svijeta", kazala je Seleskovićeva, koja se instalacijom "Misli slobodu - Think Freedom" iz Bosne i Hercegovine našla među top 100 odbranih umjetnika.

Nakon izdanja u Londonu i Seulu, rimski sajam potvrđuje svoju saradnju sa grupom "The Church Resort", koju je arhitekta Pijetro di Pijeri pretvorio u jedinstvenu zgradu u kojoj se kombinuju savremena i antička umjetnost kako bi se stvorila jedna od najfascinantnijih lokacija u glavnom gradu Italije.

Da bi se garantovao uspjeh cijelog projekta, umjetnički direktor poziva stručnjake iz umjetničke industrije da se pridruže selekcijskoj komisiji.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i Gildžana Tanović, pomoćnik ministra u bh. ambasadi u Rimu, a podsjećamo, instalaciju "Misli slobodu", sastavljenu od više hiljada stilizovanih ptica izrađenih pojedinačno od metala srebrne boje i postavljenih u impresivnoj formaciji jata, vidjela je publika u mnogim gradovima Evrope i svijeta. Prije dvije i po godine srebrne ptice Edine Selesković bile su postavljene i u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Tom prilikom Edina Selesković za "Nezavisne" kazala je da su glavne poruke instalacije - poruke mira i slobode, koje su ujedno ispisane na krilima ptica.

"Ja ne želim gledati u prošlost, već želim gledati u budućnost, želim uhvatiti mlade ljude za ruku i reći: 'Hajdemo svi zajedno u budućnost i hajde da gledamo naprijed'", navela je Seleskovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije