Vizuelna umjetnost

Umjetnici iz BiH se predstavili u Ohridu

Umjetnici iz BiH se predstavili u Ohridu
Foto: Ilustracija | Umjetnici iz BiH se predstavili u Ohridu

OHRID - Na "Ohridskom ljetu", najprestižnijoj kulturnoj manifestaciji u Makedoniji, prvi put u ovogodišnjem, 57. izdanju festivala, zvanično su učestvovali umjetnici iz Bosne i Hercegovine, i to operska diva Dunja Simić iz Banjaluke, te sarajevski Kamerni teatar 55, s kultnom predstavom "Žaba". Veče kulture BiH u okviru "Ohridskog ljeta" održano je u jednom od najljepših prostora u regionu i šire u kojem je moguće predstavljanje umjetnosti, u čuvenoj crkvi svete Sofije u Ohridu, a izvedbama bh. umjetnika, pored mnogobrojnih zvanica iz javnog i kulturnog života Makedonije, prisustvovali su Lepa Babić, ambasadorka Bosne i Hercegovine u Republici Makedoniji, Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, i Robert Alagozovski, ministar kulture Republike Makedonije.

Na samom početku večeri, pred početak koncerta Dunje Simić u crkvi svete Sofije, prisutnima su se obratili ambasadorka Babić, te ministar Alagozovski. Ambasadorka Babić, koja je i najzaslužnija za dolazak bh. umjetnika na "Ohridsko ljeto", izrazila je zadovoljstvo zbog ukazane prilike da ljubiteljima umjetnosti u Makedoniji bude predstavljen dio bogatog kulturnog stvaralaštva BiH. Ministar Alagozovski je sa svoje strane izrazio zadovoljstvo zbog predstavljanja bh. kulture kroz učešće umjetnika iz BiH na festivalu te u više navrata izrazio spremnost Ministarstva kulture Makedonije za jačanje saradnje dvije zemlje na polju kulture.

Sve izvedbe sopranistice Dunje Simić, koju je na klaviru pratila maestralna Snježana Popović-Vuleta, publika je nagrađivala dugotrajnim aplauzima, a na kraju skoro jednočasovnog koncerta i ovacijama.

Nakon koncerta, u potpuno ispunjenom amfiteatru crkve na sceni savršeno prilagođenoj za kamerne predstave publika je s uživanjem pratila izvođenje predstave "Žaba", tokom koje su briljirali glumci Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka i Moamer Kasumović.

Babićeva je nakon izvedbi čestitala umjetnicima iz Bosne i Hercegovine jer su na najbolji mogući način predstavili kulturu BiH u Republici Makedoniji, te kako je ocijenila zasigurno otvorili put i za učešće drugih umjetnika iz naše zemlje na festivalu "Ohridsko ljeto".

S obzirom na značaj koji ovaj festival ima u regionu i šire hvale je vrijedno zalaganje Ambasada BiH u Skoplju na čelu s ambasadorkom Lepom Babić, koja će, prema našim informacijama, nastojati da osigura učešće bh. predstavnika na festivalu i naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije