Vizuelna umjetnost

Uskoro otkrivanje Leonardove slike u Luvru Abu Dabi

Uskoro otkrivanje Leonardove slike u Luvru Abu Dabi
Foto: Ilustracija | Uskoro otkrivanje Leonardove slike u Luvru Abu Dabi

Muzej Luvr Abu Dabi je "veoma ponosan" na kupovinu slike Leonarda da Vinčija koja je prošlog mjeseca na aukciji postigla cijenu od 450 miliona dolara, rekao je ministar kulture i turizma Abu Dabija Saif Gobaš.

Gobaš je rekao da će javnost sliku "Spasitelj svijeta" (Salvator Mundi) moći da vidi prilikom otkrivanja u muzeju, "uskoro". 

Listovi Vol strit džurnal (Wall Street Journal) i Njujork tajms (New York Times) su izvijestili da je kupac slike bio član saudijske kraljevske porodice koji je djelovao kao posrednik za krunskog princa Muhameda bin Salmana. Saudijska ambasada u Vašingtonu tvrdi da je član krlajevske porodice sliku kupio u ime muzeja u Abu Dabiju. 

"Kad se sve sabere, najvažnije je da slika dolazi u Luvr Abu Dabi. Postoji mnogo kontroverzi koje nemaju nikakve veze s činjenicom da će ona biti izložena u Luvru Abu Dabi, ako Bog da, veoma uskoro", izjavio je Gobaš. 

U međuvremenu, muzej otvara novu izložbu oko 150 umjetničkih djela koja uključuju kolekcije iz pariskog Luvra i palate Versaj. 

Izložba, koja će trajati od 21. decembra do aprila, prati istoiju Luvra u 18. vijeku. Podijeljena u tri sekcije, obuhvata i kolekcije iz vremena kralja Luja Četrnaestog, koji je Francuskom vladao 72 godine, do smrti 1715. 

Abu Dabi je Francuskoj platio 525 miliona dolara za korišćenje imena "Luvr" tokom narednih 30 godina i šest mjeseci a još 750 miliona za unajmljivanje francuskih menadžera za nadgledanje 300 pozajmljenih umjetničkih djela. 

Vlasti nisu saopštile koliko košta izgradnja muzeja koji je otvoren prošlog mjeseca i nalazi se na ostrvu Sadijat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije