Vizuelna umjetnost

VIjek od smrti Nadežde Petrović: Izložba u čast umjetnice u Beogradu

VIjek od smrti Nadežde Petrović: Izložba u čast umjetnice u Beogradu
VIjek od smrti Nadežde Petrović: Izložba u čast umjetnice u Beogradu

BEOGRAD - U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije svečano je otvorena izložba slika Nadežde Petrović.

Narodni muzej u Beogradu i Medija centar „Odbrna“ realizuju izložbu povodom sećanja na 100. godišnjicu od smrti umjetnice.

Narodni muzej je vremenom stekao najbolju kolekciju slika Nadežde Petrović, koja odlično prikazuje razvoj njenih poetskih i estetskih opredeljenja u periodu od slikarskih početaka 1898. do 1913. godine, uz manjak značajnih dijela iz 1914. i početka 1915. godine. Odabirom od 73 rada Nadežde Petrović iz kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu, autorka postavke, Ljubica Miljković želela je da predstavi razvojne faze izuzetnog, kratkog ali veoma dimaničnog slikarskog opusa ove umetnice.

Nadeždino se stvaralaštvo čvrsto vezuje za magistralne pravce umjetnosti u svijetu i, ujedno, sadrži autentične vrijednosti. Njeno slikarstvo počelo je da niče u Beogradu, razvijalo se u Minhenu, bujalo i najljepše plodove davalo u Srbiji, Francuskoj i opet u otadžbini, kada je u zenitu prekinuto. Nadeždina djela iz Narodnog muzeja odlično upućuju u tokove secesije, simbolizma, ekspresionizma, impresionizma i fovizma, na izvjestan način i apstrakcije.

Nadeždino slikarstvo stoji potpuno zasebno, jedinstveno i neuporedivo. Ono će ostati u našoj kulturnoj istoriji kao samo njeno. Nemjerljivog značaja, ono je preobrazilo umjetničku scenu Srbije. Izniklo u neutoljivoj želji da se umjetnost oslobodi okova tradicije, da se obnovi u slobodi slikovni izraz, da se u neposrednom dodiru sa prirodom, viđenom vlastitim očima i temperamentom, počne stvarati autentična umetnost.

Nadežda Petrović nije samo slikala, izlagala i pratila zbivanja na evropskoj likovnoj sceni već se trudila da snažnim društvenim angažmanom i svestranim aktivizmom doprinese opštem napretku .

Izložba će biti otvorena od 19. novembra do 24. decembra 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije