Vizuelna umjetnost

Otvaranje izložbe "Percepcije: Cvijet je najljepši kada je neubran"

Otvaranje izložbe "Percepcije: Cvijet je najljepši kada je neubran"
Foto: Jelena Đurđević | Večeras otvaranje izložbe "Percepcije: Cvijet je najljepši kada je neubran"

BANJALUKA - Izložba "Percepcije: Cvijet je najljepši kada je neubran", realizovana u saradnji British Councila i Muzeja savremene umjetnosti RS (MSU RS), biće otvorena u ovoj instituciji, večeras sa početkom u 19 časova.

Riječ je o postavci koja donosi djela 14 najznačajnijih britanskih umjetnica, dobitnica Tarnerove nagrade, predstavnica Velike Britanije na Venecijanskom bijenalu i članica grupe "Young British Artists", u neobičnom dijalogu sa 12 umjetnica iz kolekcije MSU RS, različitih generacija.

Nikola Hild, menadžerka kolekcije British Councila, kazala je da ova kolekcija trenutno broji preko 9.000 umjetničkih djela, a da je od toga otprilike 25 odsto rad žena, naglasivši da je ovo njihova treća saradnja sa MSU RS.

"MSU RS nije odabran kao partner zbog toga što smo mi do sada uspješno sarađivali u realizaciji postavki Demijana Hersta i Grejsona Perija, već je zaista odabran na osnovu kvaliteta. Tema poput ove 'značaj žena u umjetnosti' je nešto što prevazilazi okvire i granice. To je nešto što je relevantno u cijelom svijetu i jako je zanimljivo vidjeti da baš na ovaj način mi povezujemo institucije u regionu i jačamo kenekciju između Velike Britanije i svih šest zemalja u regionu", kazala je Larisa Halilović, direktorica British Councila u BiH.

Dodala je da je izložba "Percepcije" do sada održana na Cetinju, u Novom Sadu, u Prištini, a nakon Banjaluke postavka se seli u Skoplje.

Postavka u Banjaluci nazvana je po djelu jedine umjetnice u kolekciji MSU RS Sandre Dukić koja ima izražen feministički stav i djelovanje. Naziv je ujedno i narodna poslovica, "Cvijet je najljepši kad je neubran", sa kojom se umjetnica vizuelno duhovito poigrava, želeći da skrene pažnju na radikalnije preispitivanje pozicije žena u društvu. 

Pored Sandre Dukić, izložena djela potpisuju i Abigejl Lejn, Antea Hamilton, Kamila Lou, Silia Hempton, Kler Strand, Elizabet Prajs, Džilijan Vering, Helen Čedvik, Laura Oldridž, Lubaina Himid, Madame Jevond, Rejčel Vajttrid, Sara Lukas, Trejsi Emin, Margareta Kern, Nives Kavurić-Kurtović, Irma Markulin, Marija Dragojlović, Svjetlana Salić Mitrović, Kosa Bokšan, Vesna Perunović, Lala Raščić, Borjana Mrđa, Biljana Gavranović i Kata Mijatović.

Kustos izložbe je Lana Filipović, viša kustoskinja MSU RS, a istu je podijelila u četiri segmenta: "Refleksija", "Izloženost", "Rodna tijela" i "Duh".

"Ovi segmenti osmišljeni su tako da odražavaju dijalog umjetnica, sličnosti i razlike umjetničkih koncepata, raznovrsnost ženskog izraza od intimnih, ličnih stavova do percepcije društva u kojem žive, kao i njihov međusobni odnos", kaže Filipovićeva.

Sarita Vujković, direktorica MSU RS, rekla je da izložba upućuje na žensko pitanje u širem socijalnom, ekonomskom, medijskom i kulturnom miljeu, te da stoga ovu postavku prati i širok prateći program o kojem će javnost biti upoznata posredstvom medija i društvenih mreža. Izložba će biti otvorena do 27. maja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije