Vizuelna umjetnost

Vigemark: Evropska noć muzeja proslava kulture i umjetnosti

Vigemark: Evropska noć muzeja proslava kulture i umjetnosti
Vigemark: Evropska noć muzeja proslava kulture i umjetnosti

SARAJEVO - Šef Delegacije EU Lars-Gunar Vigemark rekao je da je Evropska noć muzeja godišnja proslava kulture i umjetnosti širom Evrope i izrazio zadovoljstvo što je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske na mapi hiljade institucija kulture širom kontinenta koje ovog vikenda nude jedinstveno iskustvo posjetiocima.

Vigemark je naglasio da su muzeji ključni za očuvanje kulturnog nasljeđa i tradicije, saopšteno je iz Delegacije EU.

"Ovo potvrđuje vrijednosti za koje se EU zalaže - promociju kulturne različitosti, bogatstvo jezika, umjetnosti i baštine Evrope", istakao je Vigemark.

Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH podržala je organizaciju ovogodišnje Evropske noći muzeja, 21. maja, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković izrazila je zadovoljstvo što je specijalni predstavnik EU u BiH prepoznao značaj i kvalitet rada ove ustanove, prve u BiH koja se 2006. godine pridružila hiljadama evropskih muzeja u obilježavanju Noći muzeja.

"Već 11 godina raznovrsnim i kvalitetnim izložbenim programom i promocijom kulturnih vrijednosti ova institucija ukazuje na osnovne smjernice EU - promociju kulturne raznolikosti i bogatstva kulture i baštine u evropskom kontekstu", naglasila je Vujkovićeva.

Evropska noć muzeja ustanovljena je 2005. godine.

U saopštenju se navodi da EU nastavlja da ulaže u očuvanje kulturne baštine u BiH, a samo iz IPA fondova 2009. i 2010. godine uložila je 30 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije