Vizuelna umjetnost

Zarađivali milione na falsifikatima

Zarađivali milione na falsifikatima
Zarađivali milione na falsifikatima

NJUJORK - Sudski proces i skandal koji je uzdrmao svijet umjetnina, a u čijem se centru našla Galerija "Knoedler & Company", okončan je ove sedmice neposrednom nagodbom.

Riječ je o jednoj od najpoznatijih svjetskih i najstarijih njujorških galerija, a koja je prodavala falsifikate slika poznatih predstavnika apstraktnog ekspresionizma, poput Marka Rotka, Džeksona Poloka i Vilema de Kuninga.

Zapravo, klupko se počelo odmotavati kada je utvrđeno da je slika Marka Rotka, koju su od njujorške galerije kupili Domeniko de Sole i njegova supruga Eleonor, zapravo falsifikat.

Naime, De Sole, koji je ujedno i predsjedavajući poznate kuće "Sotheby's", kupio je od An Fridman, bivše predsjednice Galerije "Knoedler & Company", oko 30 djela Rotka, Poloka i Kuninga. Nakon što je utvrđeno da su neka od tih djela falsifikati, De Sole je tužio galeriju, tražeći odštetu od 25 miliona dolara. Inače, Galerija "Knoedler & Company", iako najstarija u Njujorku, bila je primorana da zatvori svoja vrata 2011. godine, upravo zbog cijelog niza tužbi, među kojima je bila i De Soleova.

Nagodba je izvršena neposredno pred svjedočenje direktorke An Fridman, a visina nagodbe nije objelodanjena. Uglavnom, De Soleovi i njihov advokatski tim su izjavili da su zadovoljni nagodbom. 

"Punih 15 godina uprava Galerije 'Knoedler & Company' je ignorisala mišljenje najpoznatijih eksperata, izmišljala priče kako su došli u posjed umjetnina, krili istinu, a istovremeno uzimali nevjerovatan profit, koji se mjeri milionima dolara", izjavio je advokat porodice De Sole, koji je dodao da su ovakav ishod sudskog procesa i očekivali. Inače, sve je krenulo od falsifikata slike Marka Rotka, koju su De Soleovi kupili za 8,3, miliona dolara, a kasnije je utvrđno da je galerija ukupno od falsifikata zaradila čak 69,8 miliona dolara.

Inače, cijeli slučaj je pokrenut 2013. godine, kada je uhapšena Glafira Rozales, koja je učestvovala u šemi falsifikovanja djela, tj. ona je tražila falsifikatore.

Iako su Fridmanova i uprava galerije uporno tvrdili da su i oni sami obmanuti, Rozalesova je priznala da je ona bila ta koja je pronašla kineskog falsifikatora Pei Šen Kiana, inače imigranta, koji je savršeno izrađivao falsifikate Marka Rotka. Naime, samo on je uradio falsifikate vrijedne čak 80 miliona dolara, koji su završili u brojnim galerijama širom svijeta.

Navodno se Pei Šen u međuvremenu vratio u Kinu. Inače, Rozalesova je priznala da je bila impresionirana vještinom Pei Šena, koji je navodno studirao zajedno s Rotkom, te je znao gotovo sve o apstraktnim ekspresionistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije